Waar de debuutplaat van deze band uit Brighton ('The Decline Of ...') nog de ondergang van deze groep aankondigde, lijkt met deze veelkleurige opvolger het optimisme een stuk hoger te liggen. Dit vijftal heeft zijn levenslust in geen geval verloren, zo getuigt 'Open Season'. Vlotte rocksongs met een zomerse, optimistische uitstraling wervelen zich rond de fabuleuze stem van de charismatische frontman Yan en maken van deze tweede langspeler van British Sea Power een erg toegankelijk poprockplaatje met een hedendaags geluid en vooral een niet te diepliggende, kwalitatief onderbouwde basis. Het gerommel heeft plaats gemaakt voor structuur en dat doet deze groep duidelijk goed.
De theepauzes met Jarvis Cocker (Pulp), John McEnroe of Julian Cope hebben vruchten afgeworpen. Britisch Sea Power heeft een gezond retro gevoel in zijn muziek gelegd en dat werpt zeker een frisse klank over dit cd'tje. Zo ademt 'Open Season' de sfeer van bripop / wavegroepen van begin jaren '90 uit (James, the Smiths). Schuifelende rockdrums, melodieuze baslijnen en open gitaarsolo's gedijen prima in deze fijne, melodische drie minutennummers. Ook die openbarende, hijgerige zang van Yan (een exacte kopij van Richard Butler van Psychedelic Furs) past mooi in dit plaatje. De algemene eindklank valt hier mooi in mekaar en zorgt voor een zorgeloos lentesfeertje. British Sea Power zorgt voor op- en neerdeinende songstructuren, een mooi strofe / refrein patroon en de juiste akkoorden op de juiste plek. Zo streeft dit plaatje langzaam maar zeker naar een hoogtepunt dat zich ondermeer in het ingetogen 'The Land Beyond' ontplooit. Een melodie die eeuwen blijft rondzwerven, een rockende ballade met sussende elementen van strijkers en orgelvibraties: dit nummer heeft alles in zich om de alternatieve hitlijsten te bestoken. Een enkele uitstap naar een meer kortgebekte song zoals het country-achtige 'Victorian Ice' is niet meteen een hoogvlieger en ook de softe afsluiter 'True Adventures', die soms in een denderend postrockgeweld vervalt, is niet meteen het beste dat deze plaat oplevert. Vrolijke uitschieters als opener 'It Ended on an Oily Stage' (prijs voor beste songtitel van het jaar!), 'Be Gone' of single 'Please Stand Up' maken die misstapjes echter meer dan goed. Het ongebreidelde stukje durf dat de debuutplaat sierde is weggevaagd, maar dat is duidelijk geen slechte evolutie.
Het konijntje op de promoplaat is een beer geworden en het vliegtuig heeft plaats moeten maken voor een getekende sterrenhemel. Meer experiment heeft British Sea Power duidelijk niet nodig om van deze 'Open Season' een mooie, volwassen poprockplaat te maken. Overigens ook fijn om weten is dat deze aaibare muziek live ontaardt in chaotische, zichzelf verminkende wervelwind van wild om mekaar vliegende instrumenten / instrumentale uitspattingen. Over contrasten gesproken ...

Meer over British Sea Power


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.