Broken Spindles is een zijproject van de bassist van The Faint, Joel Petersen. Geen new wave deze keer maar wel weer veel duisternis. Rock met gitaren en strings, gecombineerd met elektronica. Dat klinkt op papier al niet spannend meer dus op vinyl wordt het moeilijk. Toch slaagt deze Amerikaan er af en toe in de luisteraar zijn/ haar oren te laten spitsen.
Joel Petersen begon met Broken Spindles in 2001 als een soundtrack voor een filmpje van een vriend. Dat werd daarna een solo-project en in 2004 was dat project groot genoeg om het 'Fulfilled/ Complete' te noemen. In zijn bio worden zowel fans van Erik Satie als van Nine Inch Nails warm gemaakt voor deze plaat. 'Fulfilled/ Complete' is dan ook een breed allegaartje waarin alles op één of ander manier wel samenklinkt. Een simplistische piano, overstuurde gitaarriffs, zoete violen en een duistere stem uit een te kleine garage. Het is rock door een elektronische mangel gehaald. En het moet gezegd, het rockt aardig weg in een nummer als 'Move Away'. Ook het tweede deel van 'Italian Wardrobe' is goed met zijn aan hiphop verwante beat met spookgeluiden en eenzame keyboards. Dankzij de combinatie rock/ elektronica kan in dit nummer de scherpe gitaarriff door een distortion gehaald worden, die daarna elektronisch weer wordt verknipt.
Toch zijn het vooral de rustigere nummers die net boven de middelmatigheid uit springen. 'Broken Spindles' maakt gebruik van een soort verwarmingsbuizenpercussie en een zuivere keyboardmelodie die veel eenvoudiger en kwetsbaarder klinkt dan al het vorige. Ook opener 'Induction' is zo mooi. Trage synths over geprogrammeerde drums, het geluid van sportschoenen in een gymzaal en strings (cello, viola en 2 violen) die die sportzaal warmpjes vullen.
Petersen is opgegroeid in de jaren tachtig. Hij maakt rock met elektronische ballen. Prikken we daar doorheen, dan zakt het allemaal nogal snel in elkaar. Toch wachten we geduldig tot hij weer nieuw, meer opwindend zaad produceert.

Meer over Broken Spindles


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.