Dat Bruno Mantovani jong aanstormend talent is, staat buiten kijf. Hij heeft op dertigjarige leeftijd al een behoorlijk benijdenswaardige reputatie weten te verwerven en zijn muziek is al door de meest gerenomeerde ensembles gespeeld. Op deze cd zijn drie van zijn werken te beluisteren: 'Troisième Round', 'La Morte Meditata' en 'Turbulences'.
Het eerste werk 'Troisième Round' dateert van 2001 en is geschreven voor saxofoon en ensemble. De structuur van deze compositie is zeer vrij: het stuk ontwikkelt zich quasi improvisatorisch. Een van de onmiskenbare kwaliteiten van Mantovani's muziek is zeker zijn gevoeligeheid voor klank en zijn talent voor dramatiek. Dit laatste weet hij zeer treffend uit te drukken met verfijnde klankkleuren en - vooral ook in dit 'saxofoon-concerto' - met bijzonder fraaie harmonieën. Vaak gebruikt hij kwarttonen om de akkoorden kleurrijker te maken. Terwijl het stuk in aanvang eerder donker van kleur is verandert de sfeer op het einde veeleer naar een toverachtige bijna sproookjesachtige sfeer. Dit is zeker ook het gevolg van de briljante orkestratie die Mantovani hier met een grote trefzekerheid weet aan te wenden.
'La Morte Meditata', daterend van 1999, is geschreven voor mezzo-sopraan en ensemble op teksten van Ungaretti. De hierboven vermelde gevoeligheid voor klank en dramatiek is in deze compositie zo mogelijk nog duidelijker. Het lijkt er zelfs op dat dit werk zo sterk de tekst uitdrukt dat het bijna scenische muziek zou kunnen zijn, iets wat Mantovani in zijn verklarende tekst ook niet ontkent. 'Turbulences', het 'oudste' werk op deze cd, is geschreven in 1998 en heeft alle voornoemde kenmerken in zich, zij het in een iets meer gebalde vorm.
Dat bij nieuwe muziek veel aandacht gaat naar de componist en zijn werk is vanzelfsprekend maar toch is enige aandacht voor de uitvoerders ook terecht. En dan zeker in dit geval: de uitvoeringen zijn uitermate verzorgd en van een zeldzaam hoog niveau. Dat een ensemble zich inzet om de muziek van een jonge componist goed te brengen is op zich al lovenswaardig maar dat ze werkelijk het beste van zichzelf geven is buitengewoon. Alle lof dus voor Laurent Cuniot en zijn ensemble TM+ en de solisten: mezzo-sopraan Sylvia Marini-Vadimova en saxofonist Vincent David.

Meer over Bruno Mantovani


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.