Als er een band is die op dit ogenblik het object baksteen het best in muziek kan vertalen, is het toch wel het Amerikaanse Bury Your Dead. Dit combo speelt een combinatie tussen hardcore en metal. Verwacht dus geen metalcore Ć  la Killswitch Engage of Caliban, die afgekookte melodieuze death metalriffs combineren met metalcore en heldere zang. Dit is allesbehalve de bedoeling van deze groep, die hun debuutplaat 'You Had Me at Hello' in 2003 loslieten op de wereld. Na de met breakdowns overladen opvolger 'Cover Your Tracks' was het moeilijk om zich in te beelden hoe in godsnaam deze gasten iets nog brutaler konden maken, maar toch hebben ze het weer klaargespeeld en bovendien hebben ze er een innovatief smaakje aan toegevoegd.

Op voorganger 'Cover Your Tracks' waren de titels van de nummers die van films met Tom Cruise en nu zijn de titels op 'Beauty and The Breakdown' verwijzingen naar of titels van sprookjes. Maar de luisteraar vergist zich als Bury Your Dead hier iets van zou laten doorschijnen in hun muziek of teksten want ze geven die titels gewoon voor de lol. 'House of Straw' opent het album met, jawel, noisy beats en verstoorde screams. Hier wordt de eerste nieuwe invloed van de band duidelijk: industrial. Maar deze beats worden al snel vervangen door een catchy, strakke gitaarpartij en heerlijk gepolijste, beenharde drums. De strofe is een typische hardcoreriff waar de liefhebber z'n vingers van aflikt en het refrein grijpt de luisteraar bij de keel met de blaffende brul van Mat Bruso. Het middenstuk bevat de tweede nieuwe invloed van de band: meer melodie, waar er op de vorige plaat maar heel weinig plaats voor was. Na de tragische melodie die maar een keer terugkomt, schakelt Bury Your Dead weer over naar het refrein en sluit af met de strakke introriff. Industriƫle beats zal de luisteraar ook horen op het minstens even zo brutale 'A Glass Slipper', het rockende 'Second Star to The Right' en het schitterende 'Mirror, Mirror'. Op dit nummer gaat een breakdown over in een up-tempo strofe die leidt naar het melodieuze opzwepende refrein. Het experimentele aspect van dit nummer bestaat uit het middenstuk, waar koorkeyboards en een kalme gitaar zweven over lichte beats. Opmerkelijk is ook het atmosferische intermezzo 'The Enchanted Rose', waar stokkende keyboarddrums en bas het zalige snarengepluk begeleiden. Maar zijn de nummers met de nieuwe invloeden dan zachter? Helemaal niet (afgezien van 'The Enchanted Rose), Bury Your Dead klinkt op dit album zelfs brutaler, harder, strakker en gepolijster dan ooit. Bovendien zijn puur hakkende nummers als 'Twelfth Stroke of Midnight', 'Trail of Crumbs' en 'A Wishing Well' werkelijk van het genre waar menig metal- of hardcoreliefhebber iemand z'n gezicht op wil inslaan.

Bury Your Dead doet het weer maar dan nog erger: 'Beauty and The Breakdown' is de brutaalste plaat van het jaar en staat daarbuiten nog open voor experimenteren, wat het geheel juist zo origineel maakt.

Meer over Bury Your Dead


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.