Hardcore is gezond en wel in het Belgenland, dank u zeer! Een goed bewijs daarvan is dit volledige album van het Antwerpse Caldera. De band wist met onder andere de demo 'Iamtrash' al op goedkeuring te rekenen, al was dat kleinood niet vrij van wat kinderziektes. Maar nu weet dit vijftal, dat klaarblijkelijk helemaal de draai gevonden heeft, echt te overtuigen. Of de nieuwe leden daar voor iets tussen zitten, is een open vraag, maar het staat vast dat Caldera nu een band is geworden om rekening mee te houden.

No nonsense vat zowat het hele album samen. Hoewel de heren zelf graag de term metalcore gebruiken voor hun muziek, is het geheel beduidend meer old school dan al de afgewaterde en fletse metalcorebands die tegenwoordig door de scène dwarrelen als verloren schaapjes. Toegegeven, links en rechts klinkt een overtuigde metalriff door de polkabeats heen, maar de band leunt meer aan bij de echte hardcore, wat in dit geval een pluspunt is. Wat meer is: dankzij de goede productie van Ace Zec (Death Before Disco) knalt dit plaatje zoals het hoort. Melodie is nooit veraf bij het kwintet, maar de nadruk ligt toch op logge moshstukken waarbij het tempo mag zakken en het bulldozergevoel weergalmt. Dat werkt meestal goed, al is aan het einde van de rit het vet een beetje van de soep omdat Caldera soms nog iets te weinig wisselt van dynamiek, maar dat is een klein minpuntje. Veelal vlamt, knalt en blaast dit ding doorheen de tien nummers met een furore die al te lang gemist wordt in de Belgische hardcorescène. De gastbijdragen zijn een tikje wisselvallig: Alex Agnew klinkt niet echt overtuigend, maar wat Ron (ex-Hard Resistance, Unleash The Fury) laat horen, smaakt naar meer. Vocalist Sam staat zijn mannetje met zijn rauwhees geschreeuw dat net genoeg variatie bevat om niet saai te worden en de instrumentalisten beheren hun wapens duidelijk goed.

Hoewel 'Free Will Is A Joke' een puik album is, rijst toch het vermoeden dat Caldera een band is die best live geabsorbeerd dient te worden. Met de sterke songs van dit schijfje onder de arm zou dat best voor wilde taferelen kunnen zorgen.

Meer over Caldera


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.