Het mag met zekerheid gezegd worden dat de Belgische extreme muzieksector weer helemaal terug is. Vooral in hardcore-regionen maken Belgische bands wereldwijd furore en het zou best eens kunnen dat ook Caldera voor de doorbraak staat. Het vijftal is er in geslaagd om volwassen songs te pennen met oog voor voldoende afwisseling. Het ene moment klinkt de band lekker vet en hard, terwijl ze even later gas terugnemen en iedereen even een adempauze gunnen. Die mooie mix geeft 'Iamtrash' een heerlijke drive mee.

"Wat je zelf doet, doe je beter" moet Caldera gedacht hebben, vandaar dat hun cd en boekje zeer netjes verzorgd zijn. De lay-out is sober en duidelijk en het artwork even eenvoudig als effectief. De foto van een wat oudere man die een pistool tegen de slaap gedrukt houdt is een beeld dat blijft hangen. Dat beeld is een afspiegeling van de kwaadheid die Caldera aan de dag legt in nummers als 'Drag & Move' of 'On a River'. De band laat uitschijnen dat ze begaan zijn met de wereld van vandaag en dat ze ook graag de vinger op de zere plek leggen, al dan niet letterlijk. Er wordt gelukkig nergens gepreekt en Caldera blijft even vaak op een metaforisch niveau bezig als direct. Muzikaal presenteert de band een mengeling van eerder 'old school' hardcore met melodieuze invloeden. De meeste gitaarpartijen zijn direct, bruut en 'in your face', maar wanneer de voet even van het gaspedaal wordt genomen duiken al snel emo-momentjes op. Dat emo slaat trouwens op de intensiteit, niet op de huidige populaire stroming binnen punk en hardcore. Terwijl Joey (drum) en Rui (bas) de funderingen leggen, mogen de gebroeders gitaar Jevon en Björn flink loos gaan en demonstreren dat ze hun instrumenten tot in de puntjes beheersen. Vocalist Same gebruikt zijn stem trouwens ook eerder als extra instrument. Hij krijst, gromt, schreeuwt en blaast zich een weg door de vier met adrenaline gevulde nummers alsof het zijn laatste zijn.

Caldera is er in geslaagd een heel volwassen klinkend product af te leveren dat smaakt naar meer. Het is dan ook te hopen dat de band binnenkort de kans krijgt om een volledige plaat in het zilver te etsen. Tot dan kan iedereen zich laven aan 'Iamtrash'. Het vermoeden bestaat overigens dat Caldera een live-band bij uitstek is, afgaande op dit materiaal, dus allicht loont het de moeite deze jongens eens in levende lijve te gaan bewonderen.

Meer over Caldera


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.