Finland is een buitenbeentje op muzikaal vlak. Hoe valt het anders te verklaren dat zoveel bijzondere, eigenzinnige en uitstekende bands komen uit een land met een relatief kleine populatie? Callisto is zo'n typisch Fins buitenbeentje. De band maakt muziek die invloeden verraadt van Neurosis en Cult of Luna (het slepende, bijna trance-oproepende gitaarwerk), maar er wordt toch weer een kleine twist aan gegeven. 'True Nature Unfolds' is in elk geval een zich langzaam openbarende parel.
Callisto wil niet weten van makkelijk verteerbare songs. Er is nagedacht over elke noot, elke break en elke zanglijn om het geheel tot een harmonisch, zij het wat verstorend geheel te smeden. Op 'True Nature Unfolds' wordt zo onder meer ook de zang gebruikt als een extra instrument en hoeven de teksten niet per se op zich te staan. Alles is in harmonie met elkaar en dat geeft het werk van Callisto een wat dromerige aanblik. Elk nummer is opgebouwd rond een centraal muzikaal thema en ook al valt Callisto makkelijkheidshalve te catalogeren onder metal, toch zijn de meeste thema's terug te leiden naar popmelodieën. Die worden dan gespeeld met of zonder distortion, sneller of trager dan als normaal kan worden aanzien. Doordat Callisto melodieën en riffjes steevast laat terugkeren totdat ze schijnbaar oneindig in een loopje komen, verkrijgen ze het effect van een hypnotiserende cirkel. Dat heeft de band dan gemeen met Neurosis, waarbij de opgeroepen trance het centrale gegeven vormt. Ook al klinken de gitaren regelmatig heel ruw en schurend, toch laat een mens zich makkelijk meeslepen in het hypnotiserende effect. Wanneer de laatste tonen van 'The Great Divorce' zijn weggestorven beweegt een vinger aarzelend in de richting van de repeattoets om dit alles opnieuw te ondergaan.
Callisto zal nooit gebrandmerkt kunnen worden als een band die rechtdoorzee is, maar deze vier Finnen weten wel netjes hoe ze luisteraars bij het nekvel kunnen grijpen. 'True Nature Unfolds' laat een mysterieuze wereld doorschemeren waarin het zachte ochtendgloren eeuwig is en het spookuur alomtegenwoordig. De sjamaan beschikt over een cd-speler en speelt Callisto nonstop af.

Meer over Callisto


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.