Geboren in Austin, Texas is Calvin Russell een rasechte cowboy. Een jeugdverleden dat uit pure verveling vroeg met een gitaar begint, maar snel achterop een Harley en in het gevang strandt, leidt tot een muzikaal zwerversbestaan. Troubadour Russell maakt muziek om te overleven. Geen wonder dat de muziek van deze outlaw doordrongen is met ruwe countryaspecten. 'In Spite of it All' ademt het leven in een desolaat zandlandschap uit, maar bevat een meer dan aangename dosis rock'n'roll om er de nodige energie uit te kunnen putten.
Calvin Russell legt in zijn coutryrocksongs vooral de klemtoon op 'rock', waardoor de muziek aan toegankelijkheid wint. Gitaren sliden heerlijk tegen mekaar aan en hoofdschudden lijkt zeker toegelaten. Solo's sneren wild doorheen de vrij eenvoudige songstructuren en beklemtonen het ruwe leven onder de dreiging van Death Valley. Russell doolt met zijn afwisselend gitaarwerk in het rond en gaat verder waar ondermeer Townes Van Zandt en Willie Nelson strandden. In de fijn rockende opener 'Oval Room' is zelfs een subtiel bijrolletje weggelegd voor de pianist, die op die manier de smaak van sigaren en whisky aan het nummer toevoegt. Ook 'Live Till I Die' neigt stevig naar pure rock'n'roll en zoekt even zelfs de kant van de hardrock op.
Helaas verliest cowboy Russell zichzelf in de softere bijdragen op deze plaat. De weinig overheersende stem van de man verflauwt tragere nummers als 'My Money on You' of 'Over and Over'. Verder doet het gevoel dat vele ideeën van liedjes elders gestolen lijken te zijn afbraak aan het sterke karakter van dit schijfje. Zo begint 'In Spite of It All' na een tijdje zelfs te enerveren door een gebrek aan eigenheid en dat is spijtig. Elk liedje is op zichzelf best aangenaam, maar de totale rode draad op dit schijfje ontbreekt. Gelukkig bewijst de afsluitende meezingballade dat Calvin Russell het wél kalm aan kan doen op een overtuigende wijze. Een lekker vals jouwende bonustrack sluit op aangename dronkemanswijze deze plaat af.
Het leven in de woestijn is geen lachertje. Calvin Russell heeft met zijn muziek moeten knokken muziek om er te geraken en dat valt wel te merken. Helaas is die energie niet altijd even goed gebald, waardoor de eenvoud van deze muziek al eens aan de oppervlakte durft te komen. Opgepast voor een beperkte houdbaarheidsdatum dus!

Meer over Calvin Russell


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.