Deze artiestennaam verklapt al veel: Casiotone For The Painfully Alone is een soloproject van de Amerikaan Owen Ashworth die enkel met stem en een Casio synthesizer op batterijtjes (voor velen het meest verfoeilijke keyboard ooit op de markt gebracht) platen maakt en optreedt. Dat is tegelijkertijd een hele uitdaging, maar ook een schrikwekkend gegeven. Dit blijkt ook duidelijk uit 'Twinkle Echo'.
De plaat bestaat immers uit een reeks eindeloos repetitieve en eenvoudige nummers met steeds een zelfde ritmepatroon. Deze zijn ook meestal in één basistoon gespeeld. Met éénvoudige akkoorden, enigszins gemanipuleerde ritmes en een achtergrondtoon die een Hammond zou moeten benaderen zijn zowat alle nummers lichtzinnig beladen. En toch klinkt het geheel niet rampzalig slecht. De rommelige, half scanderende baritonstem van Owen Ashworth zorgt voor vele boeiende accenten en patroonswijzigingen. Gelukkig duren de meeste van de 14 nummers amper 3 minuten lang, dat is dus net te weinig om echt te vervelen. Dit op zich mag gerust verdienstelijk genoemd worden. De experimentele clicks en cuts in 'Calloused Fingers ... Edit Wrong' of 'CFTPA in a Yellow Shirt' klinken zelfs aangenaam fris en uitdagend. Toch kost het enige moeite om de muzikale schoonheid van Casiotone For The Painfully Alone te blijven vatten. Hoewel de man de capaciteiten van zijn keyboard optimaal benut, is het toch vaak overduidelijk hoe beperkt deze zijn. Een lelijke, voorgeprogrammeerde elektronische basisoutro die veel nummers afsluit is hiervan een mooi voorbeeld.
Het hele album zit verder volledig ondergedompeld in een zweverig, desolaat sfeertje. De tekening van een meisje in rouwkledij op de hoes straalt dan ook weinig jolijt uit. Liefdesverdriet en eenzaamheid zijn centrale thema's. Daarmee roept Casiotone de vraag op of deze plaat nu artistiek heel sterk is, of net armzalig beperkt. De huiskamer opname van de 40 seconden durende titeltrack waarmee 'Twinkle Echo' afsluit is alvast van het goede te veel. Dit alles maakt deze lo-fi popplaat hetzij een hebbedingetje om te koesteren, hetzij iets om zo snel en ver mogelijk weg te gooien. Twijfelachtig album.

Meer over Casiotone For The Painfully Alone


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.