Platenmaatschappij Metal Blade heeft duidelijk voorzien dat metalcore een enorme explosie ging kennen. Het label zorgt er nu voor dat nieuwe metalcorebands een kans krijgen, en dat allemaal aan een democratisch prijsje. Onder de noemer 'New Hate, Cool Price' zijn er zo reeds verschillende platen verschenen. Het is te veel gezegd als zou elke band die onder die vlag verschijnt fantastisch zijn, maar Cataract behoort in ieder geval tot het betere werk. Origineel is het allemaal nauwelijks, maar 'Kingdom' heeft de juiste mix van agressie en pompende gitaarlijnen in zich om het ver te kunnen schoppen.

Een oppervlakkige beluistering van deze plaat zal nauwelijks verrassingen laten opduiken. Cataract houdt zich immers vrij nauwgezet aan de handleiding 'Hoe speel ik metalcore'. Nochtans weet deze band zich op een aantal vlakken te onderscheiden van de grote massa. Het meest frappante detail zit hem in de zang: in tegenstelling tot andere bands waar oeverloos geschreeuw vaak de dienst uitmaakt, klinkt de vocalist van Cataract eerder als een broertje van Philip Anselmo (ex-Pantera, Superjoint Ritual). Vooral het haast slijmerig klinkende gerochel zorgt ervoor dat de gedachten meer dan eens naar het vroegere groovemonster Pantera keren. Ook weet Cataract met wat rake tragere passages een onweerstaanbare drive in het geheel binnen te smokkelen. Echt positief ingesteld is de band overigens niet, afgaande op de songtitels: 'On This Graveyard', 'For Their Sins' of 'War of Cultures' laten merken dat het maar triest gesteld is met de wereld. Hoe het ook zij, 'Kingdom' weet een gevoelige snaar te raken. Of het nu ligt aan de arrangementen die net anders zijn dan bij de meeste stijlgenoten of aan de wat aparte zangprestaties, helemaal duidelijk is het niet. Vast staat echter dat Cataract het in zich heeft om het ver te kunnen schoppen.

Dit olijke vijftal mag gerust gerekend worden tot een van de betere ontdekkingen die Metal Blade de laatste tijd op de wereld losliet. Wie death metal net iets té vindt maar wel houdt van brute en lompe muziek is bij Cataract alvast aan het juiste adres. Als de band trouwens nog meer groove in de muziek steekt, zou echt best kunnen dat ze nog meer richting Pantera opschuiven, wat geen slechte zaak lijkt zolang ze geen klakkeloze kopie worden.

Meer over Cataract


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.