César Franck was een geboren Luikenaar die Luikenaar din Parijs uitgroeide tot het Franse orgelicoon van de 19de eeuw. In tegenstelling tot veel van zijn collega's schreef Franck zeer bewust heel weinig muziek om de kwaliteit steeds hoog te houden. Het beperkte repertoire dat hij ons naliet is van het hoogste niveau. Hoewel hij bijvoorbeeld slechts één symfonie schreef is deze wel toonaangevend geweest voor alle Franse muziek die erna geschreven werd. Op deze cd staan drie werken uit de hoofdbrok van zijn repertoire:de orgelmuziek. De uitvoerder is Kristiaan Seynhave, organist van de Basiliek van Koekelberg. Als laureaat van enkele internationale wedstrijden heeft deze man een internationale solistencarrière weten op te bouwen.

Het eerste werkt draagt de titel 'Grande Pièce Symphonique'. Het hoofdthema doet onmiddellijk zijn intrede in de lage registers van het 'Van den Heuvelorgel'. De componist ontwikkelt dit thema meteen e en vergezelt het van een rijk neventhema dat haasje-over speelt met het eerste. De inleiding van het werk krijgt hierdoor een zeer interessant verloop. Langzaam maar zeker bouwt de componist op om uiteindelijk tot een groots tweede hoofdthema te komen waarbij de volledige kracht van het orgel aangesproken wordt. Korte tijd na de klankexplosie laat Franck zijn thema's opnieuw met elkaar in dialoog gaan, waardoor het eerste deel een boeiend schouwspel wordt van thema's die mekaar bekampen en in zeer vele verschillende gedaantes opdoemen. Het tweede deel van dit werk is een drieluik van twee 'Andante' delen die het 'Allegro' omspannen. De componist speelt in het begin van dit deel vooral met de verschillende timbres van zijn instrument. Deze keer geen polyfone verwerkingen, maar vooral een thema dat door alle registers van het orgel wandelt met een eenvoudige begeleiding. Het is erg jammer dat door de cd het ruimtelijke effect dat bij dit soort grote orgels ook zijn rol speelt weg valt. Het 'Allegro' is een demonstratie van het virtuoze kunnen van de uitvoerder. De componist laat dit echter niet verzanden in notenkramerij, maar schept een schitterend thema voor deze passage. Met de terugkeer van het beginthema van het eerste deel wordt het tweede deel in alle rust besloten. Het tweede thema van het eerste deel opent het derde deel. Na een wat verwarrende zoekronde in de welke Franck alle grote thema's nog eens laat passeren, bouwt de componist rustig op naar de grandioze finale van dit werk waarin het beginthema van het derde deel als ruggengraat fungeert van het hele deel. De klank van het orgel zwelt langzaam aan tot het zijn volledige kracht mag gebruiken in de slotakkoorden van dit geweldige werk.

Naast deze orgelsymfonie staan er op deze cd nog twee kleinere werken vv oor orgel van Franck. Het pure vakmanschap van de componist valt ook in deze muziekstukken direct op. De thema's stralen allemaal een zekere allure uit die er voor zorgt dat deze werken in een bijna sacrale sfeer baden.

Kristiaan Seynhave is één van de meest vooraanstaande organisten van ons land en dit is duidelijk te merken op deze plaat. De interpretatie van deze meesterwerken is zeer geïnspireerd en verveelt nooit. Het kleurenspel dat hij uit het orgel tovert is zeer rijk en versterkt de kracht van de muziek. Belgische topkwaliteit.

Meer over César Franck


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.