'What's in a title?' Meteen de plaat brutaal noemen is een gewaagde gok, zeker als achteraf zou blijken dat niet gegeven wordt wat beloofd is. Maar wat dat brutale betreft zit het wel volledig snor op deze schijf. Een plaat die uit onverwachte hoek komt, want deze band bestaat onder meer uit Amorphis- en The Black League-leden en laat dat net twee bands zijn die tegenwoordig respectievelijk psychedelische en gotische rock produceren. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan, aangezien beide bands vroeger grossierden in het betere bloedige hakwerk.
Maar nu dat in het verleden ligt is het maar zeer de vraag of deze jongens het ook nu waar kunnen maken. Wat dat betreft kan er vanaf de eerste noot van 'Wretched Life' opgelucht adem gehaald worden: dit gaat knallen. De gitaren grommen als een bende beren die te vroeg uit hun winterslaap werden gewekt door onoplettende wandelaars en vervolgens onder het stoten van schrikwekkende kreten de onrustverstoorders om zeep helpen. Fun, quoi. Zo hoort het ook en 'Brutal' klinkt alsof het met veel plezier op vrij korte tijd op schijf werd gezet. 'Casket Ride' of het snelheidsmonstertje 'Shitgrinder' zijn old school death metal van het (on)zuiverste water. De groep teert meestal op een lekker midtempo, maar 'Demon Skunk' trapt de rem stevig in en klinkt bijzonder log. 'Faces of Death' is dan weer misschien net iets te veel op Slayer gemodelleerd. Vooral de bizarre notencombinaties en het hakkende tempo geven die indruk. Een woordje van lof overigens voor brulkikker Taneli Jarva (ex-Sentenced, The Black League) die gromt en brult alsof hij nooit anders gedaan heeft. Een mens zou bijna vergeten hoe goed zijn ruwe buikklank is die hij in vroegere tijden volop gebruikte.
'Brutal' geeft perfect wat het beloofd: een vette portie death metal op ambachtelijke wijze. In Zweden loopt er tegenwoordig nog zo'n band rond, namelijk Bloodbath. Met Chaosbreed erbij kunnen adepten van het betere hakwerk alleen maar gelukkig zijn. Immers, nu zijn er twee heerlijke bands om van te genieten terwijl de bijl en het hakmes geslepen worden ter voorbereiding van het betere slacht- en uitbeenwerk. Niks subtiliteit, hier worden bloederige spaanders gehakt. Niet storen, dus.

Meer over Chaosbreed


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.