In het begin van de jaren '90 wist de Engelse producer Charles Afton een dozijn succesvolle popremixen op zijn naam te schrijven, waarna hij prompt naar zonnigere oorden verhuisde om er zich in alle 'anonimiteit' toe te leggen op meer down-tempo gerichte dingen. Na verscheidene bijdragen aan enkele vlot verkopende verzamelcd's als 'Cabana Beach Club', 'Vintage Chill' en 'Elemental Chill', pakt hij vandaag uit met zijn eerste full-cd op het gerenommeerde Kriztallabel.
Dat 'Lost Sunset Lounge' net voor de zomer uitkomt is hoegenaamd geen toeval, want zowat alles op, in en aan deze plaat draait rond het concept 'zon, zee en strand'. In tegenstelling tot wat men van een oldskool artiest als Afton zou verwachten, gaat hij bij de invulling van dit gegeven niet over tot het creëren van eindeloze soundscapes van rollende golven, speelse zeebriesjes en echoënde dolfijnen, maar kiest hij voor een hedendaagse, eclectische, zeg maar loungegeïnspireerde aanpak. Zo steekt hij voor zijn doen eerder stevig van wal met een zuiders getinte housetune en een vrolijk rollend breakbeatnummertje, maar laat hij daarna al snel het tempo zakken om reeds bij de derde track uit te komen bij typische cocktailbarmuziek. Hoewel de man zich op het merendeel van zijn songs schaamteloos bedient van zowat alle loungestereotiepen, komt Afton nu en dan met iets originelere dingen op de proppen. Het minimalistische 'A Shade Cool' bijvoorbeeld, waar een melacholische synthpad en een repetitieve jazzy baslijn de ijle achtergrond vormen van een frivool schuivende junglebeat. Gelijkaardig - maar net iets krachtiger - is 'Bird Sky Blue', een redelijk smaakvolle track die niet zou misstaan op een of andere Kruder & Dorfmeister-compilatie. Jammer genoeg zijn songs van dit kaliber slechts uitzonderingen. Naar het einde toe vervalt Afton - enkele voorzichtige zijstapjes niet meegerekend – immers opnieuw in het professioneel recycleren van de gekende loungeformule. Hij loopt enkele piano-, trompet- of gitaarriedels, voorziet ze van een slome drumpartij en dito baslijn, overgiet dat alles met een stuk of wat zweverige synthmelodieën en klaar is kees. Dat er hier en daar ook geflirt wordt met zwoele 4/4 deephouse of dub en triphop, neemt niet weg dat er op 'Lost Sunset Lounge' nauwelijks iets verrassend te bespeuren valt. Tenzij misschien de bijgeleverde DVD met daarop een uur durende 'real-time' zonsondergang van op Key-West (Florida).
Zowel de lekker in de mond liggende titel van de plaat, de uitgesproken zomerse sfeer, als de brede, eclectische invulling van de term 'lounge' bewijzen dat Charles Afton nog steeds een neus heeft voor al wat hip en trendy is in muziekland. 'Lost Sunset Lounge' is evenwel niet meer dan een luchtige, stressvrije cd, een gezellig achtergrondmuziekje om na een bloedhete zomerdag languit op de veranda te genieten van de laatste zonnestralen. Niet nadenken, wegdromen en relaxen is de eenvoudige boodschap.

Meer over Charles Afton


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.