Met deze 3-cdbox brengt Verve een fijn verzorgde brok muziekgeschiedenis op de markt. Alle studio-opnames die "the king of bop" Charlie Parker heeft gemaakt op het Verve-label zijn op deze "The Complete Verve Master Takes" terug te vinden, waardoor de geluidskwaliteit nagenoeg perfect is. Alle instrumenten zijn qua volume perfect op elkaar afgesteld zodat de luisteraar van elk detail kan genieten. Charlie "Yardbird" Parker was één van de allergrootsten, zoniet dé grootste, saxofonist die (al dan niet in een drugroes). op deze aardkloot heeft rondgedwaald. Door de hogere intervallen van een akkoord als basis voor de melodielijn te gebruiken of voor lange improvisaties die zich ver van de originele melodie verwijderen, zette hij samen met mensen als Dizzy Gillespie een geheel nieuwe jazzstroming in beweging: de bebop. Parker staat daarbij bekend voor zijn ritmisch gesofisticeerde solo's waarin hij vaak vliegensvlug en onstuimig naar de hoge regionen van zijn sax schoot.
Als één van de eerste zwarten maakte Parker gebruik van een strijkensemble. 'Charlie Parker with Strings' was in zijn dagen een veelbesproken succes. Tegenstanders vonden het veel te commercieel, maar zelf zag hij het als een middel om nieuwe muzikale horizonten te verkennen. Eén van zijn grootste hits 'Just Friends' is hier een mooi voorbeeld van. Door te experimenteren met de nieuwe klankkleur van de strijkers geeft Parker dit nummer extra textuur mee. De weelderige strijkers vullen deze track op wanneer Parker aan het woord is. Niet opdringerig, maar met heel veel gevoel voor dynamiek en timing. Telkens wanneer er een thema of een improvisatie van Charlie Parker of hobospeler Mitch Miller is afgerond, treden de strijkers even helemaal naar de voorgrond met een majestueus antwoord op het thema. Subtiele harp- en pianoarpeggio's geven het geheel nog een extra fijngevoelige romantiek mee. CD 2 bevat nummers die oorspronkelijk niet voor uitgeven geschikt werden geacht, ze werden postuum uitgegeven.
CD 3 huisvest een Charlie Parker die flirt met Latijns-Amerika. Drie nummers worden begeleid door bongo's en conga's die een erg minimalistisch drummende Max Roach aanvullen. Pianist Walter Bisshop Jr. speelt heel delicaat de akkoorden en geeft na solo's van Parker steevast prima solo's die het midden houden tussen traditionele Latijns-Amerikaanse muziek, zoals bv. bossa nova, en jazz. Parker speelt afro-cubaanse standards als 'Estrellita' en 'La Paloma'. Spaanse kreten, percussie, exotische ritmes en intense saxsolo's maken van dit laatste een pareltje. Dan volgen vier composities die door een traditionele bigband worden vertolkt. Met andere woorden: 'The Complete Verve Master Takes' bevat voor elk wat wils.
Deze verzamelaar is een erg waardevol historisch, muzikaal document. Dat beseften ze bij Verve blijkbaar ook en ze gaven extra aandacht voor de vormgeving: een blikken doos als schatkist waarin een prachtig verzorgd boekje zit dat vol staat met smaakvolle foto's, kunstige tekeningen, oude affiches en studioherinneringen van medeartiesten. Een compilatie die een legende als Charlie Parker waardig is en één die daarbij niet corrupt is en zelfs de "mindere" sessies heeft opgenomen.

Meer over Charlie Parker


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.