De moeder van de raï heet Cheikha Rimitti en deze titel kan door niemand ontkend worden. Deze kranige, meer dan tachtig jaar oude Algerijnse dame heeft tijdens haar lange leven al verscheidene malen ondervonden dat muziek een krachtig medium is. In de jaren vijftig van de vorige eeuw begon ze zich, als vrouw in een hoofdzakelijk door mannen gedomineerde wereld, af te zetten tegen de onderdrukking. Ze kaart het taboe van de maagdelijkheid aan, zingt over seksueel genot bij vrouwen en over alcoholisme. Dat deze kritische maatschappelijke houding niet steeds als vriendschappelijk ervaren werd, bewijst haar "excommunicatie" uit Algerije in de jaren zestig.

De boodschap die ze brengen wil, wordt bovendien vergezeld van een uiterst solide en zeer aanstekelijk muzikaal kader. Op haar nieuwste cd 'N'ta Goudami' krijgen de typische Maghrebijnse, nogal klaaglijk klinkende gezangen steun van funky synthesizers met strijkersamples en blazerinterventies. Als basis is er een niet te stoppen ritmische stuwing van vrij hoge percussie. Er is geen zware basdrum aanwezig en dat zorgt ervoor dat de nummers helder heel helder blijven. Een gebalanceerde basgitaar zorgt voor steun van onderuit, maar bepaalt het geluid niet. In vele nummers zoals bijvoorbeeld 'Aoulidi' wisselen de sterk versierde zang en zich in het oor vasthakende melodietjes van strijkers elkaar af. In 'Charragt' zijn er hier en daar ook kleine solootjes voor viool, die een al even glijdende weg als de zang volgen. Hoewel de stijl over heel het album dezelfde blijft is er relatief veel afwisseling bij de instrumenten: een schrille fluit in 'Jani El Hob', ritmische gitaren die doen terugdenken aan de jaren zeventig, een grote variatie van klein slagwerk, een soort van "hese fluit" in 'Matahagouhrach', enzovoort. Met al deze ingrediënten wordt stilzitten bij het beluisteren van Rimitti's muziek een heel moeilijke opdracht.

De combinatie van aanstekelijke ritmes met de intrigerende en open persoonlijkheid van Cheikha Rimitti, zorgt voor muzikale pareltjes. Wie plezier wil hebben en wil dansen, kan hier zijn of haar hart ophalen. Wie op zoek gaat naar een kritische blik en een intrigerende boodschap is hier ook aan het juiste adres.

Meer over Cheikha Rimitti


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.