Kjellvanders muziek verscheen recentelijk op de verzamelaar 'Cowboys in Scandinavia'. Want blonde Zweden in de alternatieve countrybranche, die bestaan! Christian Kjellvander is een artiest die lang aan de weg heeft moeten timmeren om er te geraken. Na verschillende albums met zijn band Loosegoats ging hij in 2002 zijn eigen weg met 'Songs from a Two-room Chapel'. Intensief toeren, Grammynominaties, veel Tv-optredens, het voorprogramma van The Cardigans en een lange lijst interviews deden hun werk. Kjellvander deed steeds dezelfde steden aan en zag zijn publiek groeien. Met reden.

De Zweed heeft een echte countrystem, met een foutloos Amerikaans accent. Diep, warm, als een knetterend haardvuur. Triest, weemoedig en zwaarbeladen. Zijn muziek overstijgt het countrygenre echter ruimschoots. Met 'Faya' verovert Kjellvander een plaatsje tussen de grote singer-songwriters van de VS, het land waar hij als kind opgroeide. Hij gebruikt daarvoor akoestische gitaartokkels, spaarzame pianonoten, jankende gitaarsolo's en een occasionele viool of tweede stem. Een schare aan Zweedse artiesten hielp hem bij de opnames van 'Faya'. Deze vonden plaats onder het oog van producer Craig Schumacher (onder andere van Calexico) in een desolate school in het Zweedse Skåne. En dat hoor je.

Hoogtepunt van deze plaat is een duet met landgenote Nina Persson van The Cardigans. 'Roaring 40s' is een sluimerende tragedie die losbarst in een dubbele klaagzang die doet huiveren. Maar Kjellvander weet niet altijd de juiste snaren te raken. Soms doet 'Faya' niet meer dan de huiskamer van een warm geluidsbehang te voorzien. Wie daar echter lang genoeg naar blijft turen wordt door Kjellvander meegenomen naar het trieste en verlaten landschap van Scandicana. Neem een winterjas mee.

Meer over Christian Kjellvander


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.