In het kielzog van Arctic Monkeys was Clap Your Hands Say Yeah één van die onvermijdelijke internethypes die in 2006 het MySpace-tijdperk mochten inluiden. Hun titelloze debuutplaat forceerde de doorbraak bij het grote publiek en werd ook bij de critici goed onthaald. Toch belooft ook 2007 een belangrijk jaar te worden voor de Amerikaanse indierockers: met 'Some Loud Thunder' moeten ze immers het syndroom van de Moeilijke Tweede zien te overstijgen.

Hate it or love it, het nasale stemgeluid van Alec Ounsworth komt meteen naar voren in het titelnummer, dat net als zijn opvolger 'Emily Jean Stock' op klassieke leest geschoeid is en zowel country- als singer-songwriterinvloeden herbergt. Gaan de twee volgende nummers al een dromeriger richting uit, het bezwerende 'Satan Said Dance' is Radiohead pur sang; een stuwende ritmesectie, sprankelende gitaren, abstracte elektronicabliepjes en een prevelende Ounsworth hijsen deze fascinerende track naar ongekende hoogten. Na een overbodig draaiorgelintermezzo wijkt ook 'Goodbye To Mother and the Cove' af van de geijkte paden der songstructuur. Geruggensteund door een pingelende sample en een paar sombere basakkoorden, musiceren de gitaren tegen elkaar op terwijl de doorleefde vocalen een idyllische sfeer creëren. De rammelende folkrock van 'Arm and Hammer' loopt dan een beetje verloren, maar gelukkig gaan de laatste nummers wél op het juiste elan verder. 'Yankee Go Home' blijkt een bezielde rocker die schatplichtig is aan Neil Young. Afsluiten doen we met 'Underwater (You and Me)' en 'Five Easy Pieces', twee ongedwongen gitaarliedjes met melancholische inslag die zonder verpinken de vijfminutengrens overschrijden.

Met hun tweede plaat bewijzen de heren van Clap Your Hands Say Yeah dat ze niet zomaar een one trick pony zijn. 'Some Loud Thunder' is een meeslepende kruisbestuiving tussen melodieuze indie en eigenzinnige rock. Een scheutje elektronica en een minimum aan muzikaal experiment geven dit album dan ook de glans die het verdient. Op naar de Cruciale Derde!

Meer over Clap Your Hands Say Yeah


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.