Na opnames met muziek van Chopin en Rachmanoniv wijdt de Macedonische pianist Simon Trpceski zich op deze uitgave aan de pianomuziek van Claude Debussy. Enkele van diens bekendste composities vullen deze cd: twee 'Arabesques', de korte suite 'Childern's Corner', 'Claire de Lune', de 'Images' en het beschrijvende werkje 'L'isle joyeuse'.

Simon Trpceski zorgt voor een warme, romantische interpretatie van Debussy's muziek die duidelijk over de schouder naar Fauré en zelfs naar de Franse negentiende eeuw kijkt. Met een solide manier van spelen lijkt Debussy's muziek in al haar variatie meer op de erfgenaam van de Franse salonmuziek (zeker niet pejoratief bedoeld) dan op progressief modernisme. Zo staan de twee 'Arabesques', waarmee de cd opent, stevig met beide voeten op de grond: strak ritme en zeker niet al te veel dromerige rubati. Trpceski laat zelfs voldoende ruimte om zijn virtuositeit tentoon te spreiden. Scherpe accentueringen geven de tweede 'Arabesque' een heel robuust en zonnig karakter mee. Door op virtuositeit te spelen krijgt het bekende 'Children's corner' een heel onschuldig karakter mee – geen diepgang maar eenvoud in expressie ondanks de snelle trekken die bijvoorbeeld 'Doctor Gradus ad Parnassum' sieren. Heel mooi is ook de delicaatheid en transparantie in 'The Snow is Dancing', waar de vrij droge akoestiek van de opname ervoor zorgt dat elke noot helder en duidelijk verstaanbaar overkomt. Een exuberante maar vrij ruwe uitvoering van 'Golliwog's Cake-walk', met stevige bassen, sluit de kleine suite af.

De twee boeken 'Images' klinken veel minder klassiek, met een dromerige sfeer in 'Reflets dans l'eau', zonder duidelijk maatgevoel. 'Poissons d'or', met zijn grillige ritmes en frappante baslijnen, komt veel modernistischer over dan beide 'Arabesques', al blijft Trpceski's virtuositeit ook hier erg indrukwekkend. 'Clair de lune' kon op een plaat als deze natuurlijk ook niet ontbreken en krijgt een verrassend actieve interpretatie mee, met een contrasterende sectie die nogal snel uitgevoerd wordt en een begeleiding die bewust vrij ritmisch gehouden wordt. Zelfs het quasi tijdloze 'Et la lune descend sur la temple qui fut' bezit beweging en valt nooit stil, dankzij een nog steeds vrij actieve begeleiding.

Deze cd vormt zo een prachtig visitekaartje voor Debussy's pianomuziek, die met een gedreven uitvoering energetisch en allerminst vrijblijvend voorgesteld wordt.

Meer over Claude Debussy


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.