Verdraaid als het niet waar is, maar dit is alweer een nieuwe (of toch relatief nieuwe) Finse metalband! Ze vallen daar toch werkelijk uit de dennenbomen! Maar goed, veelal is het ondanks het hoge speltechnische niveau eenheidsworst, maar laat Codeon nu eens bijzonder positief opvallen. De band komt schijnbaar uit het niets, maar dit 'Source' is een zeer potig en afwisselend album geworden dat verdient om gehoord te worden.

Afgaande op de bandfoto's zijn de heren nog behoorlijk jong, maar wat ze hier presteren klinkt zeer volwassen en vooral afgewerkt tot in de puntjes. Codeon presenteert een behoorlijke mix tussen death metal en moderne metal, met sfeervolle passages en geregeld vingervlug gitaarwerk. Misschien niets nieuws onder de zon (denk Arch Enemy), maar de intensiteit waarmee deze jongens hun album volgooien is iets wat bij veel bands ontbreekt. De strot van Vesa Mattila klinkt heerlijk rauw en gortig en links en rechts varieert hij met zijn stem, zonder in de metalcoreval te duikelen van clean te zingen. Maar als er twee mensen zeker en vast een pluim verdienen, dan zijn het gitaristen Sami Raatikanen en Asko Sartanen. Naast de barrage aan duidelijke melodieuze, door de Gothenburgscène geïnspireerde riffs koppelen zij de virtuositeit van Death (de geflipte soli en atypische melodielijnen) en daar gaan soms überbrute breakdowns mee gepaard. Vanaf de razende opener 'The Shrike' (er bevinden zich blijkbaar Dan Simmons-fans onder de heren) naar de melodieuze en start-stopriffs van 'Shattermind' en het pompende 'Sick from The Inside': het werkt allemaal! De muziek wordt met veel passie gebracht en de band past er goed voor op om geen verveling te laten toeslaan. Elke song ligt in het verlengde van de rest, maar zonder dat het geheel op elkaar gaat lijken wat toch wel een puike prestatie is.

Codeon komt zomaar eventjes langs met een beukschijf om 'u!' tegen te zeggen. Liefhebbers van modernere metal met duidelijke knipogen richting de groten van de extremere sector zullen hier alvast een dikke kluif aan hebben. Nu hopen dat de band dit hoge niveau in latere jaren blijft handhaven.

Meer over Codeon


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.