Coheed en Cambria zijn twee hoofdpersonages van een stripverhalenreeks waarvan Claudio Sanchez de bedenker is. Na enkele ep's te hebben uitgebracht met zijn groep Shabutie besloot Claudio om met een licht gewijzigde groepssamenstelling het verhaal van Coheed en Cambria op muziek te zetten, nog voor het echt op papier stond. Dit resulteerde tot hiertoe in drie prachtige epische albums: 'The Second Stage Turbine Blade', 'In Keeping Secrets of Silent Earth: 3' en 'Good Apollo, I'm Burning Star IV: Volume One: From Fear Through the Eyes of Madness'. 'Live at the Starland Ballroom' is een opname van een set die de band in 2005 speelde in hun thuishaven New York en bevat een selectie van nummers uit de eerste twee albums.

Vanaf het begin bouwt Coheed and Cambria een overweldigende muur van geluid uit franjevolle gitaarriffs en de opvallende stem van zanger Sanchez, die naar adem snakkend de hoogste regionen van het toonspectrum verkent. De nummers zijn meestal opgebouwd uit een vrij groot aantal verschillende delen en meerstemmige melodieën worden afgewisseld met uitgedachte ritmische breaks, gebrulde hoogtepunten, piratenlied-achtige meezingers en rustig klingelende tussenpatronen. Coheed and Cambria heeft een neus voor wondermooie melodieën en harmonieën en ze nemen daar dan ook vaak de tijd voor in uitgesponnen muzikale intermezzo's. Een mooi voorbeeld hiervan is de intro van 'Time Consumer'. Enkele minpuntjes aan de dvd zijn dat op de beelden de nadruk meestal op de zanger ligt (die met zijn weelderige krullende haardos wel een opvallend figuur is) hoewel de andere muzikanten zeker even indrukwekkende partijen spelen en ook de moeite waard zijn om te aanschouwen. Ook van de samenzang gaat live soms wat verloren. Naast het optreden in de Starland Ballroom staan er op de dvd ook beelden van een ander optreden, enkele interviews, drie muziekclips en een 'making of'.

Dat Coheed and Cambria een trouwe fanbasis heeft wordt meteen duidelijk wanneer het publiek luidkeels meezingt met zowat alle gespeelde liedjes. Deze dvd is dan ook eerder bestemd voor zulke fans. Er staan namelijk niet echt nieuwe nummers op maar bijvoorbeeld wel een mooie akoestische versie van 'The Light and the Glass'. Voor wie zonder beeld van het optreden wil genieten of geen dvd-speler ter beschikking heeft, bevat de dvd-box ook een cd.

Meer over Coheed and Cambria


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.