Het Noorse trio Communic debuteerde meer dan sterk met 'Conspiracy in Mind', een prachtig staaltje klassevol metaal. De band bewees dat progressief klinkende metal tegelijkertijd uiterst kracht kan klinken en wist behoorlijk lange nummers doorlopend interessant en vlot te houden. De verwachtingen waren met andere woorden behoorlijk hooggespannen voor de opvolger van dit plaatje. Er kan in elk geval opgelucht adem gehaald worden: Communic is er zonder enige twijfel in geslaagd om de kracht van het debuut te evenaren, ja zelfs overtreffen.

Dat frontman Oddleif Stensland en drumbeest Tor Atle Andersen een achtergrond hebben die eerder in de death metal geworteld zit (beiden speelden bij Scariot), heeft duidelijk sporen nagelaten. De brute kracht waarmee Communic uithaalt in de harde passages zijn immers niet van de poes. De zwaarte van het geheel wordt wat getemperd door hun ingenieus gebruik van subtiele gitaarlijnen die vaak weggestopt zitten achter een overdonderende geluidsmuur. Dat heeft als gevolg dat een nummer zich niet zo maar prijsgeeft. Het trio heeft overigens ook lak aan traditionele songstructuren en durft geregeld van de hak op de tak springen. Dankzij vloeiende overgangen en mooi uitgedachte breaks wordt 'Waves of Visual Decay' plots veel interessanter dan de meeste albums die uitkomen. Een uitstekende troef is de wat eigenzinnige zang van Oddleif: hij wordt regelmatig vergeleken met Warrell Dane van Nevermore, een vergelijking die hout snijdt. Niet alleen de getergd emotionele zang herinnert meer dan eens aan Nevermore, ook de manier van musiceren loopt voor een gedeelte gelijk. Dat is echter geen kritiek, want Communic en Nevermore hebben op die manier een geheel eigen niche aangeboord. Wie trouwens denkt dat Communic enkel beukt, is er aan voor de moeite want in 'Watching It All Disappear' of de grandioze afsluiter 'At Dewy Prime' zitten er enkele akoestische breaks die een zoet tegengif vormen tegen het pakkende geweld.

Communic is een van die zeldzame bands die alle genres overstijgen en er perfect in slagen om met vernieuwende muziek de wereld te veroveren. 'Waves of Visual Decay' bevat alle ingrediënten die een klasseplaat moet hebben en dat is een fikse opsteker voor muzikale pessimisten.

Meer over Communic


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.