Confessor mag gecatalogeerd worden onder de noemer cultband. Dit Amerikaanse combo leverde immers bijna tien jaar geleden haar laatste wapenfeit af om vervolgens van de aardbodem te verdwijnen. Veel had te maken met het feit dat Confessor zijn tijd ver vooruit was. De ingewikkelde metal was voor velen toen te hoog gegrepen. Tegenwoordig is ingewikkelde metal en mathcore bijzonder populair, dus grijpt ook Confessor een tweede kans. Dit combo is veel minder technisch dan bijvoorbeeld The Dillinger Escape Plan, maar Confessor weet wel makkelijker memorabele songs te pennen. Ook al werd de band vroeger onder doom metal gerangschikt, toch is er veel meer aan de hand, wat 'Unraveled' meteen bewijst.

De verwarring met doom metal kan ergens wel begrepen worden wanneer men voor het eerst een schijf van Confessor op de draaitafel legt. De logge en zoemende gitaarklank klinkt haast typisch Black Sabbath. Het tempo ligt voornamelijk laag en de hoge, licht klagerige zang maakt het plaatje compleet. Maar in tegenstelling tot doom metal waar de songs behoorlijk eenvoudig en rechtdoorzee zijn, maakt Confessor het zichzelf niet bepaald makkelijk. Onverwachte wendingen nemen de luisteraar mee en sleuren die door de konijnenpijp, rechtstreeks naar Wonderland. Uit het niets duiken verrassende solo's en gitaarpartijen op, de drums gooien het ritmische patroon van een song geregeld helemaal om. De klaagzang is de kers op de taart. Geen hees geschreeuw, geen wild gegrom maar een sobere zang die de gaatjes netjes opvult en nooit uit de bocht gaat. Confessor speelt verdacht technisch, maar waakt er wel over dat de song nooit verloren gaat. Met andere woorden, Confessor geraakt steeds van punt A naar punt B, weliswaar met flink wat tussenstops. Het geheel luistert echter organisch weg en ook al zijn de nummers niet meteen 'easy listening', toch blijven ze in de hersenpan nazinderen.

Confessor mag behoorlijk trots zijn op de geleverde prestatie. 'Unraveled' klinkt als een klok, is vandaag de dag zeker relevant en bevat een aantal sterke nummers. Het enige gevaar bestaat dat Confessor alweer overal een vreemde eend in de bijt gaat blijven, maar vermoedelijk is dat iets wat de band altijd zal kenmerken. Ondanks het eigenzinnige karakter is 'Unraveled' een absolute aanrader voor avontuurlijke luisteraars.

Meer over Confessor


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.