Meer dan 30 jaar sinds de aanvang van Cornel Campbells carrière brengt het Duitse label Moll Selekta een ode uit aan deze rootsreggae en rocksteady zanger. Hierbij wordt gretig getapt uit het jaren '70 vaatje: de man zijn meest creatieve periode die hem tevens de naam "The Gorgon" (Griekse oppergodin) bezorgde. Dit ondermeer dankzij opnames in de befaamde Studio One in Kingston en een lange alliantie met topproducer Bunny Lee.
In totaal zijn op de CD-versie 20 nummers geselecteerd uit Campbells uitgebreide repertoire dat buiten de Caraïben echter nauwelijks erkenning heeft genoten. Dat zijn er vier meer dan op plaat. Ongeveer de helft van deze verzameling bestaat overigens uit fragmenten die van de hand zijn van rasta Cornell zelf. Deze werden aangevuld met nummers van onder meer Leroy Sibbles ('Once Ago'), John Holt ('I am your Man'), maar zelfs Marvin Gaye en Curtis Mayfield. Gezien de authenticiteit van de opnamen zijn niet alle tracks van een even schitterende kwaliteit en sommigen zijn zelf ronduit zwak, maar hierdoor wordt wel nog eens het oorspronkelijke karakter van deze reggae CD benadrukt. En toch blijft het geheel op muzikaal vlak nogal pover.
Hoewel de zweverige falsetto stem van Cornel Campbell een (soul)volle invulling geeft aan de veelal eenvoudige roots riddims van bas, drum, Caraïbische slaggitaar en hier en daar een blazertje, brengt ze niet de nodige afwisseling om in haar totaliteit te blijven boeien. Eenvoudige arrangementen en rechttoe rechtaan reggae doen vele nummers al gauw weer vergeten. Enkele uitspringende liedjes als het eenvoudige maar sterke 'Jah Jah me no Horn Jah' en 'Just one Kiss' en covers 'Once Again' en de voor iedereen wel bekende Marvin Gaye klassieker 'Wherever I lay my Hat (that's my Home)', brengen af en toe wel wat frisse momenten. De meeste nummers blijven echter op een vlakke en nogal emotieloze manier en tegen een hoog tempo doorrollen. Er is bitter weinig ruimte gelaten voor instrumentale invulling en de stem van Cornel Campbell lijkt de enige drijfveer achter deze muziek. Dit reduceert spijtig genoeg zowat de helft van deze compilatie tot eenvoudige rootsreggae.
Het is moeilijk om in te beelden dat deze verzameling een correcte weerspiegeling geeft van de hoogdagen van Cornell Campbell met producer Bunny Lee, die een gooi doet naar de eer om de naam 'reggae' te hebben uitgevonden. Dit gezien de zuivere vibrato stem van de eerste en de natuurlijk fantastische wapenfeiten van de tweede (met onder meer dubmeester King Tubby). Het is ook moeilijk om in te beelden dat 'Original Blue Recordings: 1970 – 1979' die met zijn kastanjebruine hoes en gothische belettering meer weg heeft van een country plaat, Cornel "the Gorgon" Campbell bij ons de erkenning zal brengen die hij ongetwijfeld verdient.

Meer over Cornel Campbell


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.