Hoewel Cornerstone origineel werd opgevat als een zijproject van Royal Hunt-bassist Steen Morgensen, bleek al snel dat zijn samenwerking met Rainbow-frontman Doogie White hoge toppen zou scheren. De hardrock die beide heren naar het grote publiek brachten, mocht dan al niet gespeend zijn van enige originaliteit, maar de kwaliteit lag er echter duimendik bovenop. Het meest opzienbarende van dit verhaal is dat dit eenmalige hobbyproject intussen heeft geleid tot een viertal albums en een pak meer succes dan hun originele broodheren. Die saga wordt overigens vrolijk verdergezet, want 'Two Tales of One Tomorrow' is opnieuw een schot in de roos.

'Misery' mag alvast overtuigend de dans openen: met een klassieke, maar haast onverwoestbare en onweerstaanbare gitaarlijn, die zacht opbouwt in een bijna bluesy ritme. Dat bluesgevoel komt overigens als een rondzwevend spook regelmatig terug, zeker wanneer de band een overdaad aan Hammondorgel inschakelt om de Deep Purple-affiniteit volop te uiten. Ook 'One Man's Hell' borduurt verder op dat stramien: op gepaste tijdstippen zet een Hammondorgel overvloedig de song kracht bij. Wie dus houdt van die typische sound die ook bij eerder jaren zeventig groepen terugkeert, zal zeer gelukkig zijn met dit album. Maar er is uiteraard meer, veel meer. Zo bevat 'Mother of Mercy' zonder enige vorm van twijfel het meest aanstekelijke refrein van deze maand. Het feest blijft maar doorgaan, vooral ook omdat Morgensen de kunst verstaat om songs te schrijven die onderling genoeg verschillen om op te vallen en die toch lang genoeg blijven nazinderen, zelfs na de eerste luisterbeurt. 'We Are the Dead' sluit deze heerlijke retrotrip in stijl af, met alweer alle registers open. Vooral de heerlijk zalvende stem van Doogie White trekt de songs open en na al dat brul-en schreeuwwerk de laatste jaren is het geweldig om een echte zanger te horen die de naam waardig is.

Dt is alweer een puik album van doorwinterde muzikanten die hun stiel meer dan beheersen. Weinig verrassend, dat allicht, maar het is nogal arrogant om te stellen dat enkel radicale vernieuwers in staat zijn om zeer sterke platen af te leveren. Cornerstone is dan ook een aanwinst voor elke fan van melodieuze hardrock.

Meer over Cornerstone


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.