Cousin Lou, in het echte leven de in Utrecht residerende Engelsman Steve Dennis, was in 2004 de medeoprichter van het eclectische elektronicalabel Beluga Recordings. Datzelfde jaar maakte hij zijn debuut op het label als lid van het Electric Puha-collectief, maar met 'Moody Dollar' treedt hij voor het eerst echt op de voorgrond met zijn eigen 'dubtronica'-geluid.

Ook in de elektropop van Electric Puha klonken heel wat rokerige dubinvloeden door, maar daar waar dit drietal vier jaar geleden nog speels refereerde aan house, elektro en lounge, lijkt Cousin Lou nu een meer gedistilleerde, iets serieuzere klank te willen neerzetten. Dennis' composities blijven nog redelijk tongue-in-cheek en luchtig, maar de samples, ritmes en elektronische texturen die hij gebruikt, ademen een diepe, aan triphop, reggae en ambient refererende sfeer uit. Zo trekt 'Merciful Pilate Dub' de plaat sloom op gang, badend in een eclectische, licht oosterse gloed van sitar, draailier, fluit en jazzy scheuten trompet. Een ontdubbelde reggaebaslijn, een minimale drumbeat en een tegendraads skankende, gefilterde synthmelodie stuwen de track gezapig voort. Ook 'Blistering' is een voorbeeld van lichtvoetige dub in een modern jasje, al boet de track hier door het gebruik van scherpe, meer digitale klanken wat aan aangename warmte in. Met 'My Perfect Breakfast', 'Stella Dash', '3 Minute Dub' en 'Fly Tipper' duikt Cousin Lou het voor Beluga-affinicados vertrouwde bad van de soepele, loungeachtige elektronica in. Heldere baslijnen en catchy riedels gitaar en synthesizer krijgen de overhand, de beats klinken wat lichter en het tempo gaat iets de hoogte in. Het dubby gevoel verdwijnt echter nooit helemaal, voornamelijk door het overvloedige gebruik van galm en filtereffecten. Zelfs als Cousin Lou de triphoptoer opgaat, echoën zijn tracks (letterlijk) aan King Tubby en co schatplichtige productieklanken. 'If I Die' en 'Breaking the 4th Wall' doen met hun jazzy (stem)samples, zompige baslijnen en galmende orgel- en gitaarlicks over minutieus geprogrammeerde drumgrooves dan ook onmiddellijk denken aan het (lichtere) werk van Massive Attack.

Echte uitschieters zijn er niet te vinden op deze 'Moody Dollar', zowel in positieve als negatieve zin. Cousin Lou levert niettemin een fijne cd af, vol stijlvol geboetseerde elektronicanummertjes op een bedje van licht psychedelische dub. Dit volledig gratis te downloaden plaatje is met andere woorden een fijne partner voor een gezellig avondje 'zeteldansen'.

Meer over Cousin Lou


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.