Wanneer twee gelijkgestemde zielen elkaar ontmoeten, ontstaat er vaak vuurwerk. Dat is niet anders bij de heren Oystein G. Brun en Vintersorg. Oystein is al jaren de drijvende kracht achter Borknagar, terwijl Vintersorg naast een gelijknamige band ook nog gespeeld heeft bij onder meer Otyg. Wanneer deze laatste vervolgens de nieuwe zanger werd bij Borknagar was het hek helemaal van de dam. Beide heren hebben niet enkel hun wortels in de black metal, maar houden allebei stiekem van progressieve en psychedelische bands uit de jaren zeventig. Uit die liefde is 'Terra' ontstaan, een meesterwerkje van desolaatheid en vereenzaming.

Cronian is volledig het geesteskind van Oystein en Vintersorg, in die zin dat alleen deze twee verantwoordelijk zijn voor al het materiaal. Er zijn met andere woorden geen muzikanten van buitenaf bij betrokken. 'Terra' werd opgenomen in hartje winter met temperaturen van meer dan 20 graden onder nul en dat is er ook aan te horen: het album klinkt behoorlijk kil, eenzaam en zelfs volledig wit, hoe bizar dat ook moge klinken. De twee muzikale duizendpoten zijn er perfect in geslaagd om een filmische soundtrack te koppelen aan seventies progrock en flarden black metal. Een gewaagde mix, maar het werkt uitstekend. Regelmatig doet Cronian denken aan Arcturus, nog zo'n Noorse grootheid die eveneens psychedelische progrock kan koppelen aan black metal. Dat is hoegenaamd geen verwijt naar Cronian, eerder een fikse pluim. 'Iceolated' of 'Nonexistence' zijn pareltjes van precieuze compositie. De zweverige en semi-epische normale zang van de heer Vintersorg ruimt geregeld baan voor zijn ijzingwekkende schreeuw. Snarenplukker Oystein schudt net als bij Borknagar behoorlijk inventieve gitaarlijnen uit zijn mouw. Wie de ogen sluit, waant zich in een verlaten sneeuwlandschap, drijvend op een ijsschots richting vergetelheid.

'Terra' is een raak staaltje vakmanschap van twee heren die eigenlijk niets meer te bewijzen hebben. Het laat eens te meer blijken dat genialiteit telkenmale bovendrijft. Cronian mag dan al een project zijn, het valt zeer te hopen dat de wereld hier veel meer van gaat horen.

Meer over Cronian


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.