"Do you like to dance the diabolic boogie", vraagt Crushing Caspars. "Zeer zeker!", is het antwoord op deze vraag, want deze Duitse hardcoreband speelt een zeer explosieve en aanstekelijke formule met als invloeden de NYHC-scène (New Yorkse hardcorebands als Agnostic Front, Madball en Biohazard) en een kleinere maar essentiële dosis (thrash) metal. Deze band zit nu bij het bekende Nederlandse metal/hardcorelabel GSR, maar het collectief is reeds begonnen in 1995 en heeft reeds vele EP's en een debuut achter de rug. De band noemt hun feestversie van de oude schoolhardcore 'Baltic Sea Hardcore' en anno 2007 staan de heren er met hun tweede langspeler, 'The Fire Still Burns'.

De titeltrack mag de dans openen en raast anderhalve minuut door met polkadrums, raggende gitaren, groepsgeschreeuw en de ruige, zielvolle vocalen van Snoopy. Zo gaat het eigenlijk verder voor de rest van het album: melodieuze hardcorepunknummers met een hoog meezinggehalte, agressieve thrashende snelheidsduiveltjes, groovy metal/hardcoresongs of gewoonweg een combinatie van de drie varianten. Crushing Caspars maakt zich op aanstekelijke wijze de ware kracht en energie van de hardcore eigen: de overtuiging, de in-het-gezicht-attitude en de ziel waarmee de muziek gebracht wordt, is al lang niet meer zo zalig gebracht en blaast een frisse wind in de grijze massa van zowel de metal als de metalcore en de hardcore. De stevige doch natuurlijke productie van Jacob Bredahl (ex-frontman van Hatesphere) geeft deze plaat een zeer leuke, liveklinkende meerwaarde. Een mooi extraatje op deze plaat is trouwens de ode aan Dimebag Darrell (gitarist van Pantera die in 2004 op laffe wijze werd neergeschoten), 'Diabolic Boogie': van de thrashy strofe tot de groove metalpassages en het catchy refrein, waar de inspiratie duidelijk uit het Pantera-anthem 'Walk' werd gehaald, blijft het nummer lekker gaan tot het einde – een prachtige tribute.

De laatste jaren zijn er uit de massa hardcorebands minder om minder interessante exemplaren ontsproten, maar Crushing Caspars is zeker een naam om te onthouden en belooft zeker nog wat goeds voor de toekomst. Hardcore leeft.

Meer over Crushing Caspars


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.