Met een naam als Crystal Entity moet je bijna vanzelf in de duistere sector aan de slag gaan. Deze Nederlandse band speelt echter geen metal maar eerder depressief getinte gotische rock met een vleugje wave. Een link met een band als Sisters of Mercy is snel gelegd, maar Crystal Entity beroept zich op een zangeres en een minder popgerichte aanpak.
De melancholische opener 'Their River' zet meteen de toon van de hele plaat: op een bedje van droefgeestige keyboardgeluiden en huilende gitaarpartijen declameert frontvrouw Maja weemoedige teksten. Misschien is die opzet na een nummer of vier wat zwaar op de hand, maar de liefhebbers van de duisternis zullen ervan smullen. De muziek is over heel de lijn sober en geeft Maja voldoende ruimte om haar zanglijnen meer te vertellen dan echt te zingen. Haar timbre is vergelijkbaar met een zangeres als Grace Slick (vroeger bij Jefferson Airplane): een relatief lage en rustige stem met andere woorden. Met die aanpak weet ze meer indruk te maken dan de hordes pseudo-operazangeressen die de wereld van gothic overbevolken. Maar samen met die zangstijl komt een klein mankementje naar boven en dat is dat haar uitspraak van het Engels soms wat te wensen overlaat en zo de sfeer afremt. De band mag ook gerust elk nummer een stuk inkorten, want nu duren tracks met veel potentieel zoals het zeer aardige 'A Quick Bite' net dat beetje te lang. Voor wie zich zonder problemen over die zaken kan zetten geeft 'Close to Dawn' tien zwartfluwelen liefdesliedjes met een gekarteld randje.
Voor een product dat volledig zelf gefinancierd en in elkaar gebokst werd verdient 'Close to Dawn' een fikse pluim. Het geluid is dik in orde en de band beschikt zonder twijfel over een neus voor songs. Als ze nu nog wat leren snoeien in het materiaal en zangeres Maja wat meer op haar uitspraak van het Engels let zou Crystal Entity een flink eind kunnen komen.

Meer over Crystal Entity


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.