Cyann & Ben

Sunny Morning EP

Wat de Parijse vrienden Cyann & Ben nu juist met dit kort plaatje wensen te bereiken, mag een raadsel wezen. Het is natuurlijk een voorbode van de inmiddels beschikbare 'Sweet Beliefs' langspeler, maar zeker geen eenduidig interpreteerbare. Met slechts vier tracks (en een bonusvideo) die verschillende richtingen uitgaan, bewijst het duo zeker over muzikale fijngevoeligheid te beschikken. Welke muzikale weg nu echter in de toekomst bewandeld zal worden blijft een vraagteken, al lijkt een gezonde verhouding tussen gitaar en elektronica en een rustige, goedaardige uitstraling vast te staan.

De vier verschillende, inhoudelijk sterke passages zijn allen immers even dromerig en zwevend van karakter. Opener 'Sunny Morning' en 'Let it Play' lijken zowat de belangrijkste twee: de eerste omwille van de titel van de plaat en de tweede omwille van de gelijknamige, toegevoegde videoclip. Beiden hanteren min of meer hetzelfde principe: fantasierijke gitaarpop leidt met veel gelaagde elektronica tot hemelse openbaringen. Bij 'Let it Play' is de vertrekbasis zelfs een pure indiesong – inclusief kleffe stemmetjes- die uitmondt in een bombastische postrockclimax. Gitaar overstelpt gitaar. Beiden doorklieven dromerige synthesizerpartijen en worden tenslotte met veel riedeltjes en effectjes doorspekt. Cyann & Ben bewijzen hiermee zowel oog voor detail, melodie als harmonie te hebben en een stevige dosis gevoel in hun muziek kwijt te kunnen. 'Damage Memory' begint als een trage, gemoedelijke ballade maar laat langzaam abstracte clicks 'n' cuts binnenschuiven om tenslotte een dromerig geheel te vormen dankzij vibrerende hammondtonen en fantasierijke speelgoedgeluidjes. Afsluiter 'Room J13' is een beetje een buitenbeentje ten opzichte van de andere drie nummers: het is een zeer traag opbouwende soundscape die bestaat uit holle, zinderende gitaren en ver weggetrokken, echoënde effectjes. Stukje bij beetje komen de distortiongitaren echter dichterbij en groeien uit tot een overdonderend, fel geheel waarin vioolgekrijs en bubbelende elektronica doorklinken.

Na een dikke twintig minuten laten Cyann & Ben de luisteraar verstomd achter. Even mocht kennisgemaakt worden met de overweldigende, intense muzikale schoonheid van deze Fransozen. Die roept echter een paar prangende vragen op: de vraag naar opnieuw beluisteren, de vraag naar een duidelijke muzikale richting en vooral de vraag naar méér.

Meer over Cyann and Ben


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.