Een beetje vernieuwing is nooit weg. Dat blijkt ook steeds meer in de black metalsector, die voor vrij lange tijd behoorlijk conservatief bleef. Genrevreemde elementen werden geschuwd, electronica werd bijna veracht. Daar is de laatste tijd steeds meer verandering in gekomen. Zozeer zelfs, dat er tegenwoordig een generatie black metalbands is die vrolijk met electronica omspringt en tegelijkertijd de naargeestige sfeer die black metal precies eigen is, blijft behouden.
Het voornaamste wat bands van de oude en nieuwe strekking gemeen proberen hebben, is het uitvoeren van die naargeestige sfeer. Cynicon uit Noorwegen heeft daar wel wat moeite mee. De band begon medio jaren negentig als een traditionele black metaloutfit, maar door een tijdje een drumcomputer te moeten hanteren is hun stijl futuristischer geworden. Het klinkt wat vreemd, maar het is een motivatie als een ander om dergelijke stijlverandering door te voeren. Het black metalgevoel zit vervat in de scherp klinkende zang van Ellien, die zeer zeker een bepaalde voorkeur van de luisteraar vergt. Het is er soms een tikje over. Hij klinkt links en rechts wat als een kater die zonder verdoving ontdaan wordt van zijn edele delen. De gitaarpartijen zijn bijzonder "basic" en repetitief. Een gitaarvirtuoos is in de groep nergens aanwezig. Dat hoeft ook niet zo nodig, want ogenschijnlijk passen bij een dergelijke futuristische aanpak strakke en eenvoudige riffs. En die eenvoud is vrij logisch als de muziek mechanisch moet klinken. Een dergelijke aanpak kan zeker werken, want dat werd al eerder bewezen door Satyricon, Meridian en voorlopers Samael ten tijde van 'Passage'. Het klinkt dus lang niet zo vreemd dat een genre dat drijft op misanthropie robotisch gaat klinken. Cynicon doet haar best, maar schiet op de uitvoering van dat robotische wat tekort. De band heeft niet bijster veel originele idee├źn. Een te vergeven missertje, maar dat de uitvoering zoutloos en steriel klinkt is dat minder. Het wekt nog geen ergernis op, maar nummers als 'Astral Luminance', 'Intragalactic' of 'Momentary' bieden absoluut geen meerwaarde.
Het ziet er sterk naar uit dat Cynicon best wat gaat schaven aan de nummers. Absoluut geen reactie kunnen losweken is immers erger dan desnoods irritatie. Zo ver gaat het niet, en gelukkig maar, maar wat meer inzet zou Cynicon ten goede kunnen komen.

Meer over Cynicon


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.