De Snowdon, gelegen in Wales en de hoogste top van Groot-Brittannië, heeft wat losgemaakt bij freestyle-dj en eenmansband Daedelus, afkomstig uit Los Angeles. De eenzame berg en het landschap eromheen waren naar verluidt de belangrijkste inspiratiebronnen voor zijn nieuwe album, waarop hij op zijn eigen wijze heeft getracht de sfeer van het gebied in muziek te vangen.
Daedelus staat er inmiddels om bekend álles te samplen wat los en vast zit: niet alleen voor de hand liggende drumbreaks of grooves, maar vooral ook oude films, volksmuziek en speelgoedinstrumenten. Een dergelijk programma staat de luisteraar ook op 'Of Snowdonia' te wachten, hetgeen weer een bontgekleurd collagewerk betekent. De man moet een fijn oor hebben voor welke klanksoorten goed bij elkaar passen. Op dit album houdt hij zich bovendien veel bezig met ritmische experimenten. De manier waarop hij in 'Aim True' een klassieke drum-intro van Ike & Tina Turner rigoureus door de mangel haalt en nota bene onder dezelfde melodie afwisselend weet in te zetten in drie- en vierkwartsmaten dwingt zowel respect als een brede grijns af. Je zou bijna vergeten dat het nog een mooi liedje is ook. Het spelen met onverwachte ritmes onder oude melodietjes herhaalt Daedelus vaker, meestal op geslaagde wijze. Heel af en toe is de keuze van het bronmateriaal wat jolig. Het typisch Britse (musical?)lied dat in 'Something Bells' in een verder overigens prima nieuw kader wordt geplaatst, kan na een paar keer luisteren wel eens op de zenuwen gaan werken. Risico van het vak, zullen we maar zeggen.
Gezien de ongewone samplebronnen én 's mans veelzijdigheid als instrumentalist – hij bespeelt teveel om op te noemen – is het onmogelijk om overal te traceren wat er zelf ingespeeld en wat er goed geleend is. Het doet er eigenlijk ook niet toe met zulke verrassende resultaten als op 'Of Snowdonia'. Fijne artiest, warme muziek. En de albumhoes is nog fraai ook.

Meer over Daedelus


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.