Finnen lijken wel een patent te hebben op zware en tegelijkertijd melancholische muziek. Niet alleen is het land van de duizend meren een vruchtbare metalmaatschappij, ook is het sterk om te zien hoe veel van die bands daadwerkelijk goed zijn. Dark The Suns is een nieuwkomer, een soloproject van Mikko Ojala dat werd opgestart in 2005 en nu staat hij er al met een eerste volledig album, eentje dat meer dan genietbaar is in zijn genre.

Echt opvallende songtitels zijn niet meteen terug te vinden, maar dat is iets wat te verwachten viel bij het horen van de bandnaam, die overigens niet te verwarren is met het Duitse Dark Suns. Platenlabel Firebox profileert zich als een doomlabel, maar Dark The Suns is geen doom maar wel zwaarmoedige gothic met keyboards. Heel veel keyboards zelfs, al klinken die het grootste gedeelte van de tijd als piano. De muziek is behoorlijk eenvoudig van opzet: raggende gitaren gaan netjes mee op het tempo van de bas en de drums, terwijl er herkenbare en vaak vrolijk/melancholisch aandoende riedeltjes gespeeld worden. Boven dat alles zit een diepe edoch verstaanbare grunt van frontman Mikko en daar is het recept van een hele zwik bands die allemaal zeer aardig zijn maar tegelijkertijd nogal op elkaar lijken. Wie vertrouwd is met het werk van een andere Finse band, Insomnium, zal snel merken dat de muziek van Dark The Suns wel héél dicht bij die van laatstgenoemden zit. Aan de andere kant valt er natuurlijk ook wat te zeggen over het feit dat het bijzonder goed gespeeld wordt en met de nodige flair gepresenteerd, zodat er in wezen weinig te klagen valt, want elke band die deze stijl zich zo goed eigen weet te maken en op zo'n overtuigende wijze weet neer te poten verdient een pluim. Dan wil het gebrek aan originaliteit of een eigen gezicht nog wel eens met de mantel der liefde bedekt worden.

Geen hoogvlieger maar alweer een goed te smaken Fins product, dat is deze plaat. Maar wie maalt er nou om gebrek aan eigen smoelwerk als de basis van deze emotioneel getinte muziek zo sterk is? Precies: welhaast niemand.

Meer over Dark the Suns


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.