Ondanks de indrukwekkende discografie van Dave Matthews en zijn band, is 'Stand Up' nog maar de zesde studioplaat van de volledige Dave Matthews Band (DMB). De andere zijn voornamelijk liveplaten die de dynamiek van de groep op een podium goed weten te vatten. In de studio klinkt het daarentegen heel wat makker en moet producer Mark Batson (Eminem, Beyoncé, 50 Cent) hier en daar wat oplapwerk verrichten.

Zo is bijvoorbeeld opener 'Dreamgirl' van de nodige opvullingen, voornamelijk van de synthesizer, voorzien, omdat het gitaargetokkel geen vier minuten kan vullen. Het resultaat is, zeker tegen het einde van het nummer, vrij aardig. Ook de beat van 'Old Dirt Hill (Bring that Beat Back)' lijkt van Batsons hand, maar kan minder overtuigen. Gelukkig redt de stem van Carter Beauford het refrein en de song. Het kan echter ook gewoon goed zijn: titeltrack 'Stand Up (For It)' zit meteen op het juiste spoor met een funky ritme en laat genoeg ruimte aan saxofonist LeRoi Moore om zich uit te leven. In 'Louisiana Bayou' komt daar nog een vuil gitaartje bij, dat lang niet slecht klinkt. DMB begint pas echt te grooven met 'Smooth Rider', een nummer dat genoeg heeft aan een vette baslijn om 2'17" te boeien. Het is trouwens één van de weinige nummers waarop de hese, wat klagerige stem van Matthews echt past. Een ander nummer waar de zang op zijn plaats is, is de pianoballad die 'Out of My Hands' heet, waarop Matthews het, opvallend rustig, heeft over een man op de rand van zelfmoord. Tenslotte springt ook 'American Baby' eruit: op deze lekker swingende song plukt Boyd Tinsley een vioolriff die niet zou misstaan in folkmuziek. De track, die eindigt met een chaotisch onderonsje van de muzikanten, is ongetwijfeld de beste van het album en een terechte eerste single.

'Stand Up' is een warme plaat waarmee DMB bewijst dat ze degelijke songs kan schrijven, maar iets te vaak vergeet de band te boeien. Het geluid ligt echter gemakkelijk in het oor en dankzij wat variatie in de stijlen, kan dit album probleemloos in één ruk worden uitbeluisterd.

Meer over Dave Matthews Band


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.