De Schedelgeboorten zagen het levenslicht in het begin van de jaren negentig. Ze werden "ontdekt" op de Gentse Feesten, waar ze sindsdien nog meermaals hun opwachting maakten. De Gentse formatie speelde ook in het voorprogramma van Kommil Foo en op Nekkanacht, onder steeds wijzigende bezetting. De Schedelgeboorten maken liedjes die lekker in het oor liggen, waarin de hoofdrol is weggelegd voor de cabareteske teksten. 'Beter dan Tevoren' is hun zesde album, met Wouter Van Lierde als zanger, Rik Tans op gitaar, Danny van Rietvelde op drums en percussie, Anton Janssens aan de toetsen en Bruno Cousée op bas.

De ietwat nonchalante, niet al te intelligente man die op zijn vrijheid gesteld is, kan gezien worden als de rode draad door 'Beter dan Tevoren'. Openingsnummer 'Remie' verhaalt de universele frustratie over de archetypische buurman die zichzelf steeds uitnodigt. Een leuke swing-riff in mineur wordt afgewisseld met een klagerig maar uitbundig refrein. Zoals de tekst pointe mist, komt de muziek echter ook niet echt tot hoogtepunten met lange, monotone strofes. Dan is 'Vrouw van Gisteren' zeker plezanter. Een lekkere, snelle groove die doet denken aan de grappende Nederlanders van Doe Maar, is het perfecte medium voor een tekst die een blik werpt op de psyche van de mannelijke klootzak. Met een onberispelijke logica legt de protagonist uit waarom zijn onwetende maîtresse blij zou moeten zijn met het feit dat hij getrouwd is met een ander: "hoe denk je dat / je je zal voelen / als ik een ander heb / dan is er niet / alleen de vrouw / van gisteren / maar ook de vrouw die komen zal". Door leuke canon-koortjes en goed getimede, plotse pauzes wordt de luisteraar door dit nummer in snelheid genomen. Echte synergieën van muziek en tekst zijn niet breed gezaaid. 'Ge Hebt Gelijk' illustreert de mogelijkheden: een ietwat melige popsong contrasteert met de inhoud, die een klassieker uit het manipulatie-arsenaal bezingt: zeg gewoon "Ge Hebt Gelijk" en alle huwelijksproblemen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ook leuk is de a cappela-diptiek 'Muizeken ♀' en 'Muizeken ♂' over het muizenvrouwtje dat het muizenmannetje euthanasie gunt middels een kat. Muzikaal gezien lijken de nummers met hun modale mannenkoorzangen te parodiëren op klassiekers uit de Vlaamse folk, genre Rum en Kadril. 'Toe Allee Toe' trekt dan weer de kaart van de onomatopeeën, met een veelbelovend reggae-sfeertje, maar –zoals meer voorkomt op de plaat- een wat steriele en weinig begeesterende muzikale uitwerking.

Op 'Beter dan Tevoren' exploreren De Schedelgeboorten meerdere muzikale watertjes. Maar de songs klinken vaak te leeg en futloos. Zotte geluidjes worden hier en daar ingeschakeld om de leemte op te vullen, maar missen de doorgedreven waanzin van bijvoorbeeld de Nieuwe Snaar. Ook de teksten bevatten heel leuke ideeën, maar zijn vaak noch gebald genoeg om meer dan een glimlach tevoorschijn te toveren noch voldoende absurd om de luisteraar tot geamuseerde droombeelden te verleiden.

Meer over De Schedelgeboorten


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.