Cult of niet ? In het geval van het Italiaanse Death SS is het alleszins een dubbeltje op zijn kant. Toegegeven, de groep rond frontman Steve Sylvester gaat ondertussen bijna dertig jaar mee, maar of dat ook applaus verdient is nu net de vraag. Niet alleen is de bandnaam behoorlijk fout, ook de outfits die de heren gebruiken komen eerder ridicuul over dan mooi te passen binnen een concept van horror metal. Angstaanjagend is 'The Seventh Seal' dan ook niet meteen.

Met de openingsnummers 'Give 'em Hell' en 'Venus Gliph' is de toon alvast gezet: een eenvoudige tot repetitieve drumlijn krijgt er behoorlijk rechtdoorzee gitaarpartijen bij. Soms een beetje beukend, soms een beetje zeurderig: vooral iets waar fervente aanhangers van onder meer Marilyn Manson mee overweg kunnen. Het dient gezegd dat laatstgenoemde allicht iets inventiever is, hoewel dat open staat voor discussie. In ieder geval, het leukste zijn de keyboards van Freddy Delirio, die geregeld een kermissfeertje doen ontstaan. Griezelig zijn ze niet, maar meestal goed te pruimen. Links en rechts moet de brave man wel oppassen dat het niet té kermisachtig wordt, want dan klinkt het gewoon fout. Zo wordt 'The Seventh Seal' een album dat niet direct een hoogvlieger is, maar ook geen miskleun. De meest eigenzinnig toets komt van frontman Steve Sylvester: zijn manier van zingen (of beter: declameren) mag dan al bij dit soort muziek passen, zijn vingerdik Italiaans accent is gewoonweg vervelend. De man doet verdienstelijke pogingen om 'evil' over te komen maar hij werkt door dat overdrijven veeleer op de lachspieren. Het blijkt al snel dat zijn stembereik te beperkt is om langer dan een viertal nummers dragelijk te blijven.

Alles bij elkaar genomen is dit album niet bepaald een item om over wakker te liggen. Horror metal kan best werken (zie The Vision Bleak), maar als de sfeer er niet in zit, wordt het heel moeilijk om overtuigend te zijn. Daarbij komt nog zang die ondermaats is en als resultaat geeft dat een weinig opzienbarende schijf.

Meer over Death SS


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.