'Synthetic Generation', het debuut van het illustere Zweedse viertal Deathstars, sloeg in als een bom. Niet omdat hun aanpak van donkergekleurde gothic rock/metal met een flinke scheut electronica zo vernieuwend was, wel omdat Deathstars als geen ander de kunst verstond om goeie songs te schrijven. Het imago van deze misantrope heerschappen wordt verder doorgetrokken op 'Termination Bliss', niet in het minst door de hoesfoto met de vier heren in legeroutfit. Hun aanpak op muzikaal gebied is weinig veranderd, maar dat was zeker geen vereiste. Dit album staat opnieuw bol van pakkende nummers met een licht sarcastische ondertoon en bakken vol duisternis.

Bij 'Tongues', het eerste nummer, wordt meteen duidelijk dat Deathstars niet aan het concept heeft getornd. De zwartfluwelen omfloerste stem van Whiplasher Bernadotte (what's in a name?) laat met zinderend genot rillingen langs de ruggengraat lopen. Het valt wel op dat hij dit keer veel vaker een ruwe kreet bovenhaalt, die echter netjes in het geheel past. Zijn half-pratende, half-zingende manier van doen toont al meteen raakvlakken met gothic acts als Sisters of Mercy en vormt een sterk element in de machine. Elk nummer is bedrieglijk eenvoudig van opzet, maar het zijn de extraatjes die songs als 'Cyanide' of 'The Last Ammunition' boven de middenmoot uittillen. Componist Nightmare Industries tovert zeer stevige gitaarpartijen uit zijn mouw, die ritmisch meelopen met de beukende drums. Dat geeft Deathstars een heel ritmische eigenschap. De meeste melodie├źn, zoniet de enige, zijn afkomstig van verschillende keyboardpartijen en elektronische bliepjes en tuutjes die elk nummer opfleuren. In sfeerschepping zijn deze heren meesters, wat bijzonder goed blijkt tijdens 'Blitzkrieg': een rammelende begeleiding krijgt gezelschap van zacht zwevende toetsen die Whiplasher het podium bezorgen waarop hij zijn kunnen mag etaleren.

Deathstars is een band die met aloude ingredi├źnten een zeer mooi brouwsel in elkaar weet te boksen. De mix van electro en beukende metal is immers niet door hen uitgevonden, maar zij weten het wel sterk naar hun hand te zetten en met 'Termination Bliss' als resultaat liggen er nog bijzonder mooie tijden voor hen in het verschiet.

Meer over Deathstars


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.