Het Belgische Dedicted speelt een combinatie van Meshuggah-polyritmiek, death/thrash metal en atmosferische/melodieuze passages, dit laatste aspect is uiteraard zwaar ontleend aan artiesten als Devin Townsend en Textures. Hun debuut, 'Argonauts', werd genoemd naar de Griekse mythe over de heldentocht van de Argonauten (naar hun schip 'Argo', op haar beurt genoemd naar de scheepsbouwer Argos), die onder leiding van Jason het Gulden Vlies terughaalden uit het koninkrijk Kolchis. Allemaal goed en wel, maar wat schaft de pot precies en hoe goed zijn de ingrediënten in combinatie?

Over opener 'The Revenant' kan jammer genoeg weinig goeds gezegd worden: hoewel het nummer goed begint met de nodige Meshuggah-swing, is het refrein onovertuigend en zijn de heldere vocalen van drummer Jason (ironisch genoeg niet die van de mythe), in tegenstelling tot die van brulboei Renaat Lombrez, niet alleen misplaatst maar ook enorm zeurderig. Dit blijkt ook uit het betere 'Virgin Soil Epidemic', waar de zang ook niet veel goeds kan doen in het reeds ongeïnspireerde refrein, wat erg jammer is want de rest van het nummer is wel sterk materiaal. Het zijn echter 'Heretic', de titeltrack en vooral 'A Darker Shade' die duidelijk boven de rest uitsteken. 'A Darker Shade' is bijvoorbeeld een sublieme song van Textures-kwaliteit, de briljante melodieuze intro met hier wél zalige zang, razende uptempo death/thrash-passages en een mooi melodieus refrein zijn de ingrediënten voor een schitterend nummer. Dedicted heeft dus wel door waar het om gaat en er zit potentieel in, maar het is duidelijk dat de band dit nog moet én zal ontwikkelen in de toekomst.

Geen slecht debuut, dit 'Argonauts', maar net als het uiteindelijke bedrog van de held Jason in de mythe, is dit album niet zonder schoonheidsfouten op vlak van variatie, zang en schrijfmanschap. Hier zal de band ongetwijfeld aan werken in de toekomst, het wordt dus wachten voor de ontplooiing van dit jong Belgisch talent.

Meer over Dedicted


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.