Het zit de Nederlandse metalscene behoorlijk mee, te oordelen aan het grote aantal bands dat internationaal potten weet te breken. Zo ook dit Detonation, een band die ondertussen aan zijn derde album toe is, elk uitgekomen bij het illustere Osmose. Zowel debuut 'An Epic Defiance' als opvolger 'Portals to Uphobia' bevatten een zeer deftige portie melodieuze death metal, volledig in overeenstemming met de grondbeginselen van de zogeheten Gothenburgklank (zie ook In Flames, Dark Tranquillity en uiteraard grondleggers At the Gates). Dit moet dan ook het bevestigingsalbum worden van Detonation, al vallen er toch een paar kleine bemerkingen te maken.

Zoals op de voorgaande albums schiet de band behoorlijk flink uit de startblokken met 'Invoking The Impact' en 'When Stone Turns to Ash', twee van die zeer typische melodeathnummers met alle ingrediënten van dienst: een potige ritmesectie die zowel trage breakdowns als flukse turbopolkabeats weet te gebruiken en loeihard gitaarwerk dat tegelijkertijd doorspekt is met een hele rist aan melodielijnen en soleerwerk om 'u' tegen te zeggen. De raspende en schreeuwerige vocalen maken dan het plaatje compleet. In wezen gaat het zo zowat de hele plaat lang verder: een mooie afwisseling tussen agressie en melodie en voorzien van aanstekelijke hooks. Toch dient er ook een kanttekening bij gemaakt te worden: het lijkt alsof Detonation deze keer wel heel erg op zeker heeft gespeeld. Begrijpelijk, aangezien deze muzikale stijl bijzonder populair is, maar toch is het jammer dat de band niet verder gaat dan een doorslag van hun voorgaande albums. Eens voorbij 'Defects of The Isolated Mind' begint het namelijk op te vallen dat de nummers telkenmale volgens eenzelfde formule zijn opgebouwd en dat is eigenlijk vrij jammer. Het lijkt ook alsof dit combo iet of wat gas heeft teruggenomen ten aanzien van 'Portals to Uphobia', dat toch een snoeihard album was. Het zit echter allemaal heel mooi in elkaar en Detonation kan heel wat aspirant melodeathbands een poepie laten ruiken.

Hoewel 'Emission Phase' niets anders doet dan voortborduren op de eerder gelegde fundamenten, is dit al bij al nog een heel degelijk album geworden. Het gebrek aan groei is een klein euvel, waar liefhebbers van deze stijl zich hoegenaamd geen breuk aan gaan vallen.

Meer over Detonation


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.