Nederland is reeds geruime tijd een gezonde voedingsbodem voor metalbands allerhande. Vooral in de klasse van de death metal zijn onze Noorderburen uiterst productief, tot grote verbazing voor wie dacht dat Nederland enkel Within Temptation te bieden had. Links en rechts duikt dan ook plots een death metalband op die even anders is dan de anderen. Devious is er zo eentje.
Er zijn verschillende punten waarop Devious verschilt van een Severe Torture of een Sinister. Grootste verschil zit in de muzikale invloed die dit vijftal duidelijk bovenhaalt op 'Acts of Rage', zijnde de thrash. De voorliefde voor Slayer en consoorten druipt bij elke song van de speakers. Dat uit zich in een muzikale reis die veel meer tegendraads en hakkend is dan de doorsnee death metalgroep. Zinloos geram is met andere woorden aan Devious niet besteed. Integendeel zelfs, want de songs op 'Acts of Rage' zijn intelligent opgebouwd en worden doorlopend spannend gehouden door de luisteraar af en toe op het verkeerde been te zetten. Zo hanteert de groep bijvoorbeeld geregeld blastbeats (oftewel schakelen naar zesde versnelling), maar nooit wanneer dat verwacht wordt. Nochtans wordt snel duidelijk dat de groep zich meer op haar gemak voelt in beukend midtempo geraas. Hierin wordt vlotjes doorgegaan en daardoor schieten nummers als opener 'Haunted', het bijna poëtisch getitelde 'Harlequin of Perpetual Destiny' en (het wat prozaïscher) 'I'll Slice You Into Pieces' meteen een categorie hoger. Maar misschien het meest interessante aan Devious is de zang. Het is een ware verademing om eens een keertje geen zanger te hebben die steevast probeert om zo diep mogelijk te klinken waardoor het gereutel zo goed als onverstaanbaar wordt. Een pluim voor brulboei Arnold, die wel de hele tijd bijzonder kwaad klinkt en waarschijnlijk elke ochtend gorgelt met betongruis, maar die niet in die val trapt waardoor veel bands bij voorbaat in de grijze middenmoot belanden. En gelukkig bouwt de band met 'Suoived' een rustpunt in, waarbij plots zowaar een gevoelig akoestisch stuk ten berde wordt gebracht.
Het is een feit dat met Devious alweer een beloftevolle band uit Nederland is opgestaan. Het enige euvel (voor zover dat een euvel mag genoemd worden) is dat hier en daar de tracks iets korter mogen zijn. Op die manier zou Devious nog meer luistergenot kunnen verschaffen. Maar als slag in het gezicht is 'Acts of Rage' een geslaagde zet.

Meer over Devious


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.