Een tijdje terug begon in het Hoge Noorden (oftewel Scandinavië) iets te roeren. Een aantal muzikanten hadden genoeg van het doorhakken zonder enige melodie. Zij wilden bewijzen dat agressie en melodie best hand in hand kunnen gaan. De zogenaamde New Wave Of Swedish Death Metal was geboren. Bands als In Flames, Dark Tranquillity en At The Gates voerden het peloton aan. Hun muziek barstte van de spanning en wist op ongeëvenaarde wijze hakken af te wisselen met harmonieuze en ingenieuze gitaarlijnen.
Vandaag de dag is At The Gates dood en begraven, In Flames stilaan een popband aan het worden en Dark Tranquillity probeert opnieuw aansluiting te vinden met het verleden. Des te opmerkelijker dat de drijvende kracht achter Dimension Zero Jesper Strömblad is, tevens voornaamste componist bij In Flames. Opmerkelijk, want Dimension Zero verpulvert en mishandelt, kortom: geeft er een fikse lap op. Dimension Zero is een stevig voorstander van gortdroog doorrammen maar vergeet niet het handelsmerk van de o zo belangrijke melodie toe te passen. Daardoor zitten achter de verschroeiende riffs regelmatig toontjes die een mens er niet meteen zou verwachten. De snelheid ligt overwegend hoog en de bandleden hebben weinig zin om het gaspedaal te lossen. Dat betekent niet als zou het materiaal op 'This Is Hell' eenvormig klinken, want Dimension Zero houdt het geheel doorlopend interessant. Als de rasechte klassebakken die ze zijn hebben ze de nummers afwisselend en spannend gehouden en daardoor gaat Dimension Zero tekeergaat als een ware atoombom. Het nijdige geblaf van zanger Jocke Götberg (in een ver verleden ook lid van het infernale Marduk) geeft het geheel extra 'schwung'. Soms is er even tijd nodig om greep te krijgen op songs als 'Dimension Zero' of 'Amygdala' maar de moeite wordt beloond. Duidelijke uitschieters zijn 'The Final Destination', wat bijzonder boeiende gitaarlijnen bevat en het eerder rechttoe-rechtaan 'Killing My Sleep'.
Dit schijfje is een aangename verrassing en een bewijs dat de melodische death metal nog lang niet dood is. Dimension Zero is zeker een naam om in de gaten te houden als de nieuwe vaandeldrager van dit soort muziek. 'This Is Hell'? Op een perverse manier eerder hemels.

Meer over Dimension Zero


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.