De Florida death metal is levendiger dan ooit. Dat kan een mens enkel concluderen na de heropleving die een paar jaar terug begon. Naast de oudgedienden als Morbid Angel en Deicide, blijkt ook die andere legende Obituary van plan om opnieuw samen te komen. En er is nog de horde nieuwkomers, waaronder dit Divine Empire.
Hoewel, 'nieuwkomer'? Divine Empire is opgebouwd uit de oerbezetting van het driemanschap. Dat driemanschap bestaat uit Jason Blachowicz (ex-Malevolent Creation) op zang en bas, JP Soars als gitarist en drumbeest Duane Timlin (Anal Cunt, Forest of Impaled). Niet bepaald doetjes, dus. Dat wordt ook genadeloos duidelijk bij de openingstonen van 'Nostradamus'. Het furieuze gehak van 'Sacrifice In Vain' of het zeer fijnzinnige 'Basher' laten er geen twijfel over bestaan: Divine Empire gelooft enkel in totale vernietiging. Dat is een zeer nobel streven (nu ja, nobel?), maar het kan ook gevaren inhouden voor de band. Meer dan eens zijn er groepen gestruikeld over hun wens om de hardste, de gemeenste en de snelste band te zijn. Divine Empire wil gelukkig niet de snelste noch de meest technische zijn en dat siert hen. Niet dat de snelheid op een laag pitje staat, zoals bij de goden van de trage death metal Bolt Thrower, maar toch. Duane Timlin timmert lustig de zaak aan elkaar en wisselt regelmatig tussen snelheden, wat het luisterplezier bevordert. Snarenplukker Soars heeft ook weet van afwisseling en naast zijn lager dan laag gestemde donderriffs plaats hij geregeld een piepend solootje. Heel leuk aan 'Nostradamus' is dat de bas van Blachowicz goed hoorbaar is, want dat geeft het geheel toch net wat meer 'punch', als een fikse kaakslag die voluit in het gezicht geïncasseerd wordt. Toegegeven, het gegrom van Blachowicz is soms wat aan de eentonige kant, maar dat had hij al bij Malevolent Creation en dat is blijkbaar niet meteen iets waar hij vanaf wil. Gelukkig blaft hij nijdig als een pitbull op steroïden en dat maakt zijn kelderklank beter verteerbaar.
'Nostradamus' is een plaat van een van de goordere, gemenere en vuigere bands van dit moment. Daar kan geen enkele twijfel over bestaan. Dat betekent niet dat Divine Empire een van de betere bands is, maar wel dat dit voor een verdorven geest een smakelijk half uurtje achtergrondmuziek vormt bij kannibalisme voor gevorderden en een manier is om de huiskamer tot een onoverzichtelijk slagveld te herleiden.

Meer over Divine Empire


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.