Men zou het bijna uit het oog verliezen, maar 2006 is niet alleen een jubileumjaar voor Mozart. Ook Dmitri Shostakovich staat dit jaar in de belangstelling, en dat ter ere van zijn honderdste verjaardag. Reden genoeg voor Deutsche Grammophon om zeldzaam en soms zelfs onbekend werk uit te brengen. Behalve een suite voor symfonisch orkest – in dit geval het Russisch Filharmonisch orkest gedirigeerd door Thomas Sanderling – bevat deze cd verschillende orkestliederen die tot hiertoe nog nooit op cd waren gezet. Basbariton van dienst is Sergei Leiferkus.

De orkestsuite waarmee 'Songs and Waltzes' eindigt bestaat uit acht walsen die tot Shostakovich' filmmuziek behoren. In deze walsen is de satirische, bijtende stijl van Shostakovich onmiskenbaar aanwezig. Het Russisch Filharmonisch Orkest beheerst de snijdende ritmiek van deze korte stukjes perfect en weet ook de wat meer lyrische fragmenten de ideale kleur mee te geven aan de hand van heerlijk melancholische strijkers. In de orkestliederen zijn deze momenten echter zeldzaam. Leiferkus trekt met zijn pikzwarte timbre de meeste aandacht naar zich toe. Zijn stem klinkt niet altijd even fris meer, maar dat weet hij steevast in zijn voordeel om te buigen. Zo geven zijn kelige noten sarcastische liederen als 'Kritiku' of 'Lyubov Kapitana Lebyadkina' een dramatische meerwaarde. Bij de vlotte, humoristische liederen slaagt Shostakovich er niet altijd in om even origineel uit de hoek te komen. Enige ritmische variatie had wonderen kunnen doen, al is de overtuiging waarmee de uitvoerders de muziek vertolken bewonderenswaardig en op sommige momenten ook meeslepend. De sterkste liederen zijn die waarin de sfeer wat meer ingetogen wordt. De zachte, verleidelijke kleuren die Leiferkus hier tentoon spreidt zijn indrukwekkend, net als de dynamische kracht waarmee dirigent Sanderling hem ondersteunt. Shostakovich' expressieve harmonieën zorgen voor heerlijke kleurtapijten en tonen een meer dramatische kant van de componist.

Al is niet elke minuut op deze cd even interessant, de kracht en het enthousiasme van de uitvoeringen maken er een boeiende luisterervaring van. Een waardig pleidooi voor die ándere jubilaris...

Meer over Dmitri Shostakovich


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.