Met een naam als Reinhardt hang je er aan, zoveel is zeker. Dotschy is de jongste telg uit de roemrijke Sinti-zigeunerfamilie waarvan de naam bekend werd door de legendarische gitarist Django Reinhardt. Dé Django van wie wij graag zeggen dat hij in België geboren is (niet dat hij meer voeling had met onze kluit aarde dan pakweg Fidel Castro). Om alle mogelijk oneerlijke vergelijkingen te vermijden speelt Dotschy geen gitaar, maar leent ze haar stem voor haar zelfgeschreven composities.

'Sprinkled Eyes' valt meteen op door de meligheid die van de hoes en de promo- annex bedanktekstjes druipt. Gelukkig valt het op muzikaal vlak nog goed mee. In een typische gipsy-swingstijl brengt Dotschy liederen over de liefde, het leven en verschillende variaties van weltschmerz. Ze doet dat in het Engels en in het Romanes zoals dat door de Sinti gesproken wordt. Toch is het niet al zigeunerjazz wat de klok slaat op dit album: Dotschy Reinhardt toont een poppy visie op de swing en is niet vies van blueselementen. Het bluesgehalte komt vooral naar voren in het akoestische gitaarspel van Alexej Wagner, die uitpakt met virtuoze en interessante solo's (bijvoorbeeld op 'In Town'). De gitaar treedt voordurend in dialoog met de Fender Rhodes en zorgt zo voor samenhorigheid en drive. Een mooi voorbeeld daarvan is te horen in 'Won't Believe', waarin boventonen op de gitaar overvloeien in de partij van de elektrische piano. In het nummer dat daarop volgt, 'Girls Like Me / Django's Theme', laat Dotschy zien dat haar roots in de Reinhardtfamilie liggen. Een snelle swinggroove ondersteunt een opvolging van opzwepende solo's op viool, dwarsfluit en gitaar, zodat dit een van de sterkste songs op 'Sprinkled Eyes' wordt.

Echt verrassend kan je de muziek van Dotschy Reinhardt niet noemen. De zangeres kleurt binnen de lijntjes, maar weet toch een plaat met een eigen gezicht te maken. Dat is vooral te danken aan haar warme stem, die zowel in uptempo swingnummers als in slepende ballads een krachtige en gevoelige rode draad vormt. Het gitaarwerk van Alexej Wagner doet er nog een schepje bovenop. 'Sprinkled Eyes' is fris en luchtig, maar misschien iets te vrijblijvend. Dat neemt echter niet weg dat het album aangenaam luistervoer is.

Meer over Dotschy Reinhardt


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.