Als er iemand in zijn jeugd teveel naar de Beatles heeft geluisterd, zal het Scott 'Taxi' McMicken wel geweest zijn. Als frontman van Dr. Dog stuurt hij met 'Easy Beat' zijn derde album vol gezellige polyfonie, krakende gitaren en vrolijke melodietjes de wereld in. De groep heeft de plaat ook nog eens zelf opgenomen met materiaal uit vervlogen tijden, en 'Easybeat' klinkt dan ook als een oude LP. Gelukkig betreft het hier wel een aardig interessante oude LP: 'Easybeat' verslijten als een oefening in het Beatles-faken is even voorbarig (maar niet zo nefast voor de waterleiding) als een willekeurig lief kind met het badwater wegsmijten.

'Easybeat' opent met het aanstekelijke 'The World May Never Now', een nummer dat de gulden middenweg tussen vrolijkheid en tragedie bewandelt. Met een beperkt instrumentarium (drums, bas en piano) in combinatie met drie stemmen creëert Dr. Dog een heel eerlijke klank. De meerstemmigheid werkt perfect en is subtiel ontroerend. De lo-fi-aanpak draagt bij tot een nostalgische sfeer en een sterk livegevoel. Dr. Dogs gevoel voor melodie valt meteen op en blijft een constante in heel de plaat. De groep zet poppy rocksongs neer met een overtuigend naturel en een hoog meezinggehalte. Een voorbeeld daarvan is het refrein van het sublieme "Say Something", waarin een sterke melodie gecombineerd wordt met polyfonie en een slidegitaar. Dr. Dog vermijdt een te voor de hand liggende klank door aan het eind van het nummer een noisy, semi-dissonante gitaarsolo te spelen. Die solo valt extra hard op door de doorgaans eerder minimalistische arrangementen op de plaat. In de titelsong heeft McMicken het zelfs over zijn muziekstijl: "It's an easy beat of nothing / and we don't need no guitars / we can go on singing / and wrecking our cars.". Grappig genoeg is op dat moment een gitaar al enthousiast aan het rammelen.

Dr. Dog maakt klassieke poprocksongs die herinneringen aan vroeger oproepen. De haast nihilistische opnamemethode versterkt de nostalgie nog eens, en werkt waarschijnlijk beter dan een moderne, gladde afwerking. Het gevoel voor melodie en het juiste gebruik van meerstemmigheid zorgen voor gebalanceerde en mooie nummers. Hoewel de groep nooit echt vernieuwend uit de hoek komt, bevat 'Easybeat' toch meer dan recyclage. Dr. Dog houdt van zijn stijl en heeft er zich in bekwaamd.

Meer over Dr. Dog


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.