Finland strikes again! Er komt maar geen einde aan de metalbands die uit dat specifieke gedeelte van het hoge Noorden afkomstig zijn. De laatste tijd begint er wat sleet op de formule te komen, zo zijn er vandaag de dag geregeld bands die niet bepaald sterk zijn, maar gelukkig duiken links en rechts nog steeds interessante muzikale exploten op. Zo is er bijvoorbeeld Draugnim, in wezen een black metalband met licht paganeske inslag, maar desondanks toch een groep die een vrij sterk schijfje bij elkaar heeft gepend.

Draugnim is het geesteskind van het heerschap Morior, die zowel gitaar als keyboards voor zijn rekening neemt. Voor de drums werd Repe Misanthrope van Impaled Nazarene ingeschakeld, terwijl de heren Turms (bas) en Chimedra( vocalen) het plaatje compleet maken. Dat dit trio fiks geworteld is in black metal, is overal te horen: de scherpe en snijdende gitaarklank, de overwegend snelle riffpartijen, de drums die meer dan eens een stevige dubbele basroffel laten horen en de snerpende en raspende zang, ... Niets nieuws onder de zon, zou een mens al snel denken. En toch weet Draugnim positief op te vallen. Het is niet zomaar wat hersenloos geram, wel integendeel. Het trio doet zijn uiterste best om pakken sfeer op te roepen en slaagt daar behoorlijk goed in. De composities zijn lang uitgesponnen en draaien veelal rond een centraal thema dat wordt vormgegeven door de gitaar en dat doorheen heel het nummer een epische inslag weeft. Maar de melodie├źn die daarbij worden gebruikt, blijven immens snel hangen. Eenzelfde sfeer en haast identieke insteek vindt men terug bij het Noorse Kampfar, al is die laatste beduidend meer folkgericht en ook wat langzamer. Allicht hebben de heren van Draugnim bij Dolk en co. hun licht opgestoken. Het is hen alleszins vergeven, want songs als 'Feast Of the Fallen' of 'Sworn to Waves' smaken naar meer.

Dankzij de mystieke en beklemmende atmosfeer die Draugnim weet op te wekken, valt ook dit combo positief op in een wereld van overdaad. Benieuwd of ze die haast hypnotiserende en soms licht doom-eske (ondanks de snelheid) inslag ook de volgende keer ten volle benutten.

Meer over Draugnim


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.