Dreamland is een Zweedse metalband van de Iron Maiden-school. 'Eye for an Eye', het tweede album op het Dockyard1-label, biedt vet geproduceerde en rijk gerarrangeerde hairmetal met acrobatische zang, maar op compositorisch vlak is het vaak armoe troef.

Op Dreamlands website worden de persoonlijke interesses van de verschillende bandleden opgesomd, waaronder ook hun favoriete films. Zowel zanger Jake E als gitarist Johan Eriksson hebben hier het patserige Russell Crowe-vehikel 'Gladiator' vermeld staan, meteen een syndroom van wat er inhoudelijk scheef zit met Dreamland. De songs zijn doorgaans degelijk geconstrueerd en vooral smetteloos gebracht – de productie is werkelijk om van te likkebaarden – maar al die sonische pracht en praal kan zelden verbergen dat de groep zich muzikaal enkel op metalpaden waagt die al na Judas Priest platgetreden waren. 'Chosen Ones', 'Shadows of the Night', 'Forever and Ever'... steeds dekt de suffe vlag de lading qua voorspelbaarheid en gebrek aan verbeelding: het begrip old school wordt hier louter tot hersenloze recyclage herleid. De meest storende factor in het geheel zijn nog E's teksten, die getuigen van puberale levensopvattingen waar een 13-jarige Whitesnake-fan zich nog voor zou schamen. Op 'Spread Your Wings' gaat hij van "Spread your wings and fly / Destination: beyond the sun", terwijl de lezer niet eens zal worden blootgesteld aan de wakke pap voorgeschoteld in 'Children of Tomorrow'. Het enige lichtpunt op 'Eye for an Eye' is afsluiter 'Revolution in Paradise', waarin de zoals steeds harmonische zangpartijen worden afgewisseld met wat screams en de song bovendien kan steunen op een treffelijk refrein. Ook hier zuigt de tekst een joekel van een ei, maar is de omkaderende muziek tenminste van een fatsoenlijk allooi.

Er wordt veel met de spierballen gerold en wijdbeens geposeerd op 'Eye for an Eye', maar de gepermanente kapsels verraden een stel muzikanten dat meer bezig is met het customizen van hun instrumenten en het uitkienen van de garderobe dan met het schrijven van noemenswaardige songs. Gezien de geduchte metalconcurrentie in Zweden mag Dreamland een nationale blaam heten.

Meer over Dreamland


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.