Het heeft bijzonder lang geduurd vooraleer er nog eens een rasechte heavy metalband uit Australië de kop opstak. Buiten een band als Pegazus bestaat de Australische metalbevolking voornamelijk uit harde noten met een voorliefde voor dood, bier en de duivel. Maar nu is er dus Dungeon en het mag meteen gezegd worden: dit smaakt naar meer. Dungeon beschikt over een goed ontwikkeld gevoel voor songschrijverschap wat in een wereld van voorgekauwde muziek altijd een streepje voor is op de collegae.
Dat zowel Pegazus als Dungeon heavy metal produceren is werkelijk het enige punt van overeenkomst tussen beide bands. Waar Pegazus vooral heel vrolijk klinkt, heeft Dungeon een duistere sfeer rond zich hangen. Dat straalt ook af van de hoes, waar in een donkerpaarse waas een demonisch gezicht verschijnt naast iets wat ofwel een mausoleum voorstelt dan wel een kathedraal. Vanaf opener 'The Power Within' zet Dungeon de puntjes op de i. Er wordt ontzettend strak gespeeld en werkelijk elke noot zit op de spreekwoordelijke plaats. Dungeon bespeelt het hele gamma der metal en schakelt vlotjes tussen versnellingen. Zo is 'The Power Within' heftig, snel en beukt het een eind weg, terwijl een langer uitgesponnen nummer als 'Tarrano Del Mar' het vooral moet hebben van een fikse dosis sfeerschepping en lagere snelheden. Zo wisselt Dungeon vrolijk af en op die manier houdt de band gedurende de volledige plaat de luisteraar geïnteresseerd. De band valt nergens op een foutje te bespeuren. Het gesoleer van Stuart Marshall past netjes binnen het geheel en hij gaat zich nergens te buiten aan bovenmatig muzieknoten kraken. De solide ritmesectie bestaande uit Pete Peric en Grahame Goode is overigens de forse kapstok waaraan Marshall zijn stevige hespen van riffs aan mag ophangen.
Naast death en black metalterroristen als Deströyer 666, Bestial Warlust of Sadistik Exekution is het heuglijk nieuws dat er een band als Dungeon opgestaan is om wereldwijd de boodschap te verkondigen dat heavy metal nog lang niet dood en verdwenen is. Als deze band op hetzelfde élan verder gaat als met 'One Step Beyond' is de wereld op muzikaal vlak althans heel wat lichter geworden.

Meer over Dungeon


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.