Rob Garza, bij leven en welzijn de helft van het lounge-duo Thievery Corporation, vond het na tien jaar producen, remixen en creëren aan de verkeerde kant van het producersraam welletjes geweest. In die tijd leerde hij een hele rits kwaliteitsvolle muzikanten kennen en tevens verschillende instrumenten bespelen. Die connecties én kwaliteiten brengt hij samen met zijn fascinatie voor muzikale classics om zo zijn eigen muzikale visie tot leven te brengen.

De overgang van de lounge van Thievery Corporation naar dit eigenzinnige project wordt meteen verzacht door opener 'Sun in Your Head', een zwoel, downtempo nummer dat gekenmerkt wordt door het gebruik van de elektrische saz (de moderne versie van dit Turkse folkinstrument). Die instrumentatie vindt een uitloper in het heerlijk atmosferische 'River of Ever Changing Forms', mede opgeluisterd door de traditioneel gebruikte, jengelende sitar.
Dit alles ligt nog in het verwachtingspatroon dat van een discipel van Thievery Corporation verwacht kan worden, maar dat Garza gelukkig ook mooi buiten de lijntjes kan kleuren bewijzen een handvol echt vernieuwende nummers. 'Sons of Washington' bewandelt de wegen van de dub, middels een repetitieve, zware diepe baslijn, en krijgt politieke kleur door onderwerp en tekst: "The temple is all filled with robbers and thieves / waving all their banners of freedom and liberty". Een grote verrassing zijn echter de garagerocknummers op 'Overhead' en 'Limitless'. Voor die laatste huurde Garza overigens zijn vrienden van Primal Scream in: Darrin Mooney om de percussie te verzorgen en Martin Duffy aan het orgel. Zelfs na deze buitenbeentjes blijkt het diverse arsenaal van Dust Galaxy niet uitgeput. Het duistere 'Down' is traag en akoestisch en afsluiter 'Crying to the Night' klinkt al even ingetogen, echter met een fijne piano als extraatje. Tussendoor wordt de perfecte mix gezocht als een soort these van de rijke ervaring die Rob Garza bezit. Zichzelf intomen wat stijlen betreft doet hij allerminst, dat is echter logisch voor een man die zich na tien jaar eindelijk eens kan uitleven, wat hij dan ook op verschillende fronten tegelijk probeert.

'Dust Galaxy' is een verrassend debuut van een muzikale duizendpoot die nu ook een kameleon lijkt. Wie zich opwerpt als man van vele stielen spreekt misschien een breed publiek aan, maar een bepaalde richting uitgaan is aangewezen als Rob Garza zijn project drijvende wil houden. Deze plaat is alvast een geslaagde testcase.

Meer over Dust Galaxy


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.