Alweer een nieuwe extreme band uit Duitsland. Het lijkt erop dat Duitsland op vlak van extremiteit een inhaalbeweging aan het maken is zoals Frankrijk dat een aantal jaren geleden ook presteerde. Het werd trouwens ook tijd, na al die behoorlijk foute heavy metal met foute kapsels en al even foute muziek waar onze Oosterburen helaas al te lang voor bekend staan. Dying Humanity is een enthousiast vijfkoppig gezelschap dat goed geluisterd heeft naar acts als The Black Dahlia Murder, met dat verschil dat deze jongens beduidend meer death metal klinken dan de Amerikanen.

Sommigen schermen mogelijk met de term 'deathcore', maar dat is en blijft natuurlijk gewoon death metal, hoe het ook gedraaid of gekeerd wordt. Alleszins weten de jongens van aanpakken. De intro is behoorlijk melodisch met logge partijen en dat zet de toon voor de rest van het album. Het valt natuurlijk niet te ontkennen dat er iets in vervat zit van de legendarische G├Âteborgsound, met andere woorden melodieuze death metal, maar in plaats van zoetsappig te beginnen klinken zoals nogal veel Amerikaanse bands, gaat Dying Humanity precies de tegenovergestelde weg op. Het gros van de muziek op dit album is superbruut en ultraheavy, precies hoe het moet. Dat er enige ademruimte voorzien wordt dankzij fraaie solo's of leuk uitgekiende melodielijnen is gewoon een leuke extra. Vooral de ├╝berbrute gromstrot van Marcus is zeer positief in vergelijking met al dat hees geschreeuw dat blijkbaar in de mode is. Soms laat Dying Humanity zelfs flarden horen van ons eigenste Aborted, vooral in de tragere passages. Allemaal zeer mooi en de band weet ook hoe ze een album moet opbouwen zonder te vervelen. 'Wrong Turn' is bijvoorbeeld zo'n loeier van een track waarop agressie en melodie op een mooie manier hand in hand gaan. Het is dan ook allemaal des te verrassender dat dit het eerste wapenfeit is van de heren.

Het kan dus nog steeds: melodie en agressie integreren binnen death metal. Het moddervette geluid, de sterke composities en de no-nonsense aanpak zorgen er in elk geval voor dat dit kwintet zeer positief opvalt. Hopelijk houden ze het ook zo.

Meer over Dying Humanity


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.