De naam van de in Glasgow geboren en getogen Eddi Reader klinkt bij de meeste muziekliefhebbers niet bekend in de oren. De naam van de in de jaren 80 toonaangevende folk-rockgroep Fairground Attraction (een samenwerking tussen Reader en Mark Nevin), die als enige in zijn genre enkele top 30 hits wist te scoren, doet misschien wel een belletje rinkelen.
Op deze cd brengt de zangeres vooral werk van de in de 18e eeuw levende en werkende Robert Burns. Deze man was een zeer belangrijk componist van Ierse folksongs uit die periode. Eddi Reader brengt eigen bewerkingen van de door Burns geschreven songs. Ze waagt zich door de wijze waarop zij haar arrangementen schrijft aan een gevaarlijke evenwichtsoefening. Kenmerkend voor deze muziek is de typische uit de Ierse folkmuziek afkomstige virtuoze viool, een door grondnoot en kwint afwisselend akoestische bas, een met akkoorden bespeelde folkgitaar (dus met metalen snaren) en een snel van noten wisselende stem. Deze elementen stelt ze in contrast met de typisch klassiek gearrangeerde strijkers, waar vooral de rust in de harmonie├źn troef is. Deze niet evidente combinatie kan geslaagd genoemd worden.
Grootste troef in het geheel is het zangtalent van Eddi Reader. Deze dame beschikt over een stem die de luisteraar niet koud gelaten kan worden. Vooral in hoge tonen bereikt de zangeres een unieke helderheid. Haar vocale interpretaties van de op dit album terug te vinden klassieke folksongs komen vlot boven de ruime instrumentale bezetting uit. De toonvastheid van Eddi Reader, in de soms niet eenvoudig te brengen snellere Ierse muziek, draagt hier zeker toe bij.
Zowel van de rustige folkmuziek met als voorbeelden 'My Love is Like a Red Red Rose' en 'Ae Fond Kiss' als de dansbare Ierse muziek geïllustreerd door 'Willie Stewart / Molly Rankin' en 'Brose and Butter' zijn voorbeelden te vinden. Alleen de reeds vermelde combinatie met klassiek gearrangeerd strijkorkest is uniek.
'Sings the Songs of Robert Burns' is een smaakvolle cd waarin de combinatie van een prachtige stem, klassieke Keltische folksongs en een klassiek strijkersensemble goed uitgewerkt is. Reader weet de muziek in deze niet voor de hand liggende combinatie boeiend te houden al mocht de cd echt niet langer duren.

Meer over Eddi Reader


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.